Anne Loosveld: “Vraag naar kennis is enorm”

Anne Loosveld: “Vraag naar kennis is enorm”

Anne Loosveld en Carlijn Pontenagel, twee jonge ondernemers die de paardensport, ook internationaal, een warm hart toe dragen, organiseren breed georiënteerde educatieve hippische kampen. Deze kampen zijn speciaal voor buitenlandse kinderen, die graag meer willen leren over paarden houden en rijden. “Ze leren niet alleen veel over paarden en paardrijden, wat juist het welzijn ten goede komt, maar ontwikkelen zichzelf ook enorm”, vertelt Anne trots.

“Carlijn en ik hebben beide veel in het buitenland rijles gegeven. Wij spraken elkaar en merkten dat we tegen dezelfde problemen aanliepen. Je ziet namelijk dat de export van paarden naar hippische ontwikkelingslanden, zoals wij die noemen, steeds meer toeneemt, maar dat er veel vraag is naar kennis omtrent het rijden en houden van paarden. Ons bedrijf heeft de afgelopen vijf jaar dan ook al veel trainers naar het buitenland uitgezonden om daar les te geven op deze gebieden. Door negatieve geluiden over de paardensport, wordt wel eens vergeten hoe goed we het eigenlijk doen in Nederland als je kijkt naar de paardensport en -houderij.”

Les, excursies en workshops

“Toch zagen wij dat er nóg een grote behoefte was, namelijk aan instructie voor buitenlandse kinderen in Nederland. Er zijn wel stallen die buitenlandse ruiters lesgeven, maar daar blijft het dan ook bij. Wij bieden een compleet pakket. Zij krijgen niet alleen rijles, maar krijgen een kijkje in de Nederlandse hippische keuken.  Zo zijn er verschillende excursies, naar de faculteit in Utrecht en andere klinieken, voerfabrikanten, erkende hoefsmeden,  grote sportstallen en stoeterijen, krijgen ze een rondleiding op het KNHS en KWPN centrum en als het even kan gaan we natuurlijk ook naar een leuk internationaal concours. Daarnaast zijn er vele workshops over longeren, voeding, houding en zit, enzovoorts. Ze hoeven zich bij ons niet te vervelen en leren ondertussen ook een hoop. De jeugd heeft de toekomst, dus als zij deze kennis weer mee kunnen nemen naar hun eigen land waar de paardensport en -houderij nog niet zo ver ontwikkeld is, is dit alleen maar goed. Juist ook voor het paardenwelzijn!

Bijdragen aan welzijn

“De kampen zijn voor kinderen tussen de acht en achttien jaar oud. De kinderen komen uit landen als Mexico, China, Zuid-Afrika en landen uit het Midden-Oosten. Ze komen natuurlijk uit hele verschillende culturen, maar uiteraard meestal wel uit welvarende gezinnen. Aan het begin van de week is het voor de kinderen altijd even aftasten, maar aan het einde van de week zijn ze allemaal vrienden. De kinderen leren niet alleen veel, maar ontwikkelen zich ook in positieve zin. Sommige kunnen nog niet zo goed Engels spreken, maar leren dit als vanzelf en krijgen veel meer zelfvertrouwen. Andere komen uit een zeer beveiligde omgeving en leren nu echt te spelen. Er zijn ook veel kinderen die in de toekomst graag in hun eigen land een hippisch kenniscentrum zien. En dit draagt weer bij aan het welzijn van de paarden in deze hippische ontwikkelingslanden.”

Achtergrond

Wat is eigenlijk de achtergrond van Anne en Carlijn? “Carlijn heeft de HBO-opleiding paardensport in Deurne gevolgd en daarna nog educational science gedaan. Ikzelf ben sport psycholoog en heb een master Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond.” (CdB)

Meer weten over deze internationale kampen? Neem een kijkje op www.esi-camp.com.

Reacties