Angela Bleeker: “Waarom niet tot en met de Grand Prix bitloos?”

Angela Bleeker: “Waarom niet tot en met de Grand Prix bitloos?”

0 3526

Angela Bleeker kocht haar nu tienjarige Flica Strona (v. FS Delamanga) zes jaar gelden toen ze 39 weken zwanger was. De opleiding van deze merrie, ging zoals bij zovelen, met vallen en opstaan. Door te rijden met een bitloos hoofdstel, wist Angela de dalen te overbruggen en komt de combinatie nu uit op Grand Prix niveau.

“Doordat ik vroeger ook al een een merrie voor elkaar heb gekregen door haar bitloos te rijden, wilde ik dat ook met Flica proberen. Door mijn hoefsmid Robert van Raadshoven ben ik ermee in contact gekomen en het heeft me al een aantal keer heel goed geholpen.”

Handje klap

“Flica stond al vierjarige te koop op Sporthorses. Er zat maar één foto bij de advertentie waarbij je alleen de voorkant zag. Daarnaast was deze lang niet zo gelikt als de meeste verkoopfoto’s. Maar ik zag de foto en was meteen geïnteresseerd. Ik ben naar Brabant toe gereden om haar bij de fokker te bekijken. Ze liep los, zonder halster de bak in en ik was gelijk verkocht. Ze kende dus nog geen halster en eigenlijk was ze ook overbouwd, maar ik zag er meteen wat in. Na een handje klap, nam ik haar mee en bij het uitladen thuis was ze erg wild en lag ik languit op de grond. Gelukkig is dat goed afgelopen.”

Knop om

“Ze was heel ril en ik ben met haar in de B HC begonnen, omdat ik daarvoor al ZZ-Zwaar had gereden. Toch pakte ze het daarna heel fijn heen en vlogen we door de L1, L2 en M1. Maar toen stagneerde het en wist ik niet wat het ging worden. Ze was nog steeds erg ril en had weinig bespiering. Toch na een jaar leek de knop om te gaan en reden we zo maar ZZ-Zwaar. In het ZZ-Zwaar ging het goed, totdat we op een gegeven moment maar bleven hangen op iedere keer exact 59,74%. Eigenlijk dacht ik dat ze haar plafond bereikt had. Toen ging ik weer bitloos rijden.”

Meer door het lijf

“Nadat ik Flica bitloos begon te rijden, vlogen we op stang en trens door de Lichte Tour heen. En nu nog in de Grand Prix, als ik haar bitloos rijd, loopt ze veel meer door haar lijf. Het is overigens een kaakgekruist hoofdstel. Hierbij zie je ook wanneer je te veel aan één kant zit. Dan komt dat ringetje waar je de teugel aan vast maakt meer naar je toe. Dus het is ook meteen een goede controle voor jezelf of je een paarde wel echt op twee teugels hebt.”

Kijk verder

“De reden dat ik ooit bitloos ben gaan rijden was omdat mijn hoefsmid Robert van Raadshoven daar voorstander van was. Hij heeft erg veel kennis waar ik nog regelmatig gebruik van maak. Ik kocht destijds een niet te rijden merrie, maar zag er wel wat in. Ik vroeg of Robert mij wilde helpen. We gingen bitloos aan de slag en dat was de uitkomst. Dat kwam omdat die merrie twee gebroken wolfskiesjes had bij haar vorige eigenaar. Daarom was ze gevaarlijk, maar een paard doet dat nooit expres. Kijk dus altijd verder en laat zeker regelmatig de mond controleren.”

Bitloos statement

“Als je bitloos rijdt, moet je paard gewoon goed voor elkaar zijn. Aanleuning verkrijg je niet door het bit, maar is een resultaat van van achteren naar voren rijden voornamelijk op je been- en zithulpen. Morgen ga ik HC starten in de Grand Prix met mijn bitloze hoofdstel. Zo wil ik een statement maken dat het toegestaan wordt om tot en met de Grand Prix ook bitloos te mogen rijden, want waarom is dat maar tot en met de M?” (CdB)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties