Alles over Delgado: ‘Hij heeft zóveel pluspunten’

Alles over Delgado: ‘Hij heeft zóveel pluspunten’

0 519
Beatriz Ferrer-Salat

Verrassend brons was er op het EK in Aken voor de Spaanse Beatriz Ferrer-Salat met Delgado. De hippische media roemden de combinatie als het toonbeeld van mooi rijden, een ultiem samenspel tussen ruiter en paard. In de nieuwste Hoefslag een portret van de sympathieke vosruin.

‘Delgado heeft zóveel pluspunten’, steekt Beatriz Ferrer Salat enthousiast van wal over haar EK-paard. ‘Hij is gemakkelijk te rijden, leert snel, is heel licht in de hand en heeft ruime bewegingen. Vooral zijn draf is fantastisch. Ook zijn aanleuning is prachtig en hij scoort hoog met zijn piaffe en passage. Het is een van de beste paarden die ik ooit gereden heb. Zijn enige nadeel is dat hij weinig zelfvertrouwen heeft’, gaat ze verder. ‘Hij wil geen fouten maken.’ In Aken was dat niet het geval. De Spaanse amazone had weliswaar dit jaar al flink in de 75% gescoord in de Grand Prix, maar ze werd als niet meer dan een outsider voor eremetaal beschouwd. Na een vijfde score in de landenwedstrijd en een vierde in de Special knalde het duo er in de kür tegenaan: brons achter de tot dan toe dominerende Dujardin met Valegro en Bröring-Sprehe met Desperado. Delgado mag dan veertien jaar zijn, de keren dat hij een internationale Grand Prix-proef liep, zijn op twee handen te tellen. ‘Het is een delicaat paard’, aldus zijn amazone. ‘Hij kwam bij ons toen hij zes was. Wat rijden betreft was hij ongecompliceerd en hij ontwikkelde zich razendsnel. Maar zijn gezondheid was meteen vanaf het begin een probleem. Vaak was hij onregelmatig en dan moesten we hem lange tijd op rust zetten. Wat een geduld en doorzettingsvermogen heeft dat gekost! Mijn geloof in Delgado was en is echter onvoorwaardelijk.’

Makkelijk paard

Bij Wilhelm Lambardt in het Duitse Hamm werd Delgado geboren. Hij was het eerste veulen van zijn staatspremiemerrie Wildrose (v. Weltmeyer), die zelf veel talent liet zien als dressuurpaard en altijd met linten thuiskwam in de jonge paardenproeven. Ze werd in de klasse M uitgebracht toen Lambardt besloot haar te laten dekken. De keus viel op De Niro, die op dat moment Grand Prix liep. ‘Delgado was een heel mooi en parmantig veulen, met sterke bewegingen’, vertelt zijn fokker. ‘Daarbij was het ook nog eens een schatje, echt heel lief en braaf. Zelfs als jonge hengst heeft hij nooit rare streken gehad. Hoewel hij heel goed leek, hebben we hem laten castreren toen hij anderhalf was. Zo’n bonte voshengst, wie zou daar nou belangstelling voor hebben?’ Uit Wildrose fokte Lambardt onder andere ook de bij het Westfaler en Oldenburger Verband goedgekeurde Schumacher (v. Stedinger), die in 2010 brons won op het WK in Verden, in het jaar dat Emmelie Scholtens met Asterix (v. Obelisk) het goud omgehangen kreeg. Na de inmiddels geruinde Schumacher volgt onder andere een Staatspremiemerrie van Sir Donnerhall I. Met de fantastische resultaten van Delgado op zijn netvlies besloot Lambardt Wildrose in 2012 terug te dekken met De Niro, met als resultaat de zwarte merrie Donnerlittchen WL, die niet op haar broer lijkt, maar waar Lambardt minstens zo blij mee is. Wildrose is als 21-jarige nog in blakende conditie en wordt nog altijd gebruikt  voor de fokkerij.

Het hele artikel over Delgado lees je in het novembernummer.

Foto: Remco Veurink

Reacties