Theo Hanzon rijdt Jupiler S: ‘Hoezo Gelders paard ouderwets?!’

Theo Hanzon rijdt Jupiler S: ‘Hoezo Gelders paard ouderwets?!’

0 2168
Jupiler KWPN Hengstenkeuring 2017 © DigiShots

Twee vorig jaar goedgekeurde Gelders hengsten zullen worden gepresenteerd op de KWPN Stallion Show. Jupiler S een van hen. Degene die hem voorstelt is Theo Hanzon.

Jupiler S (Charmeur uit Chamanta elite v. JetSter-D) werd uitgeroepen tot verrichtingskampioen eind vorig jaar. Sinds enkele weken staat de vos bij Hanzon op stal. ‘Op stal bij eigenaresse Trea Mulder geef ik les, en zij had het er wel eens over dat als ze haar jonge hengst goedgekeurd zou krijgen, dat ik hem dan zou mogen rijden. En dat moment is nu daar, met Jupiler S.’

Moderne krachtpatser

Hanzon is bijzonder in zijn nopjes met zijn nieuwe aanwinst. ‘Hij staat hier nu een paar weken en ik ben er behoorlijk weg van. Ik moet bekennen, ik was een beetje bevooroordeeld bij het stempel “Gelders”. Ik had zo’n ouderwets type voor ogen, een beetje zo’n stamper. Maar Jupiler is gewoon een modern rijpaard. Een krachtpatser met veel techniek in de benen. Hij laat zich superfijn rijden, het is echt een meewerker.’

De ruiter roemt vooral de galop van Jupiler S. ‘Hij lijkt op te stijgen, echt een droomgalop.’ Voor dat onderdeel prijkt dan ook een dikke 9 op het verrichtingsrapport van de hengst.

Hengstencompetitie

Met name tot 2010 had de ruiter aardig wat hengsten onder het zadel. Om er een paar te noemen: Zhivago, Amazing Star, Andretti en Bordeaux. Daarna moesten we Hanzon een tijdje missen in de hengstencompetities. Totdat de bij het AES goedgekeurde Fallatijn (v. Vivaldi) ten tonele verscheen, maar ook dat is alweer een paar jaar geleden.

‘Eerst zal ik Jupiler voorstellen op de Stallion Show in Den Bosch bij de nieuw goedgekeurde Gelderse hengsten. Daarna gaat hij voor het dekseizoen terug naar huis. Waarschijnlijk ga ik hem dan in de hengstencompetitie 2018-2019 voorstellen. Daar kan ik naar uitkijken; het is mooi om daar weer tussen te rijden.’

83 punten voor verrichtingsonderzoek

De nu vierjarige voshengst Jupiler S is gefokt bij Geert en Cora van Es uit Een. Hij staat geregistreerd bij Trea Mulder-Dolsma uit Dwingeloo en Jannie Koster-Robaard uit Tiendeveen. Zijn verrichtingsrapport vermeldt dat Jupiler S een aanwinst voor de Gelderse fokkerij lijkt te zijn. Hij slaagde met vlag en wimpel. Draf, houding, wendbaarheid en werkwilligheid leverden een 8 op. De stap en het algeheel beeld een 8.5. Samen met de 9 voor galop kwam het totaal van Jupiler S uit op 83 punten.

2 februari

De Gelderse hengsten komen op 2 februari in actie tijdens de KWPN Stallion Show. Na de bekendmaking van de derde bezichtigingshengsten rond 15.00 uur is het de beurt aan de Gelderse hengsten die in 2017 zijn goedgekeurd. De tweede hengst die wordt voorgesteld is Ibsen B (Wynton uit Rosita pref keur v. Cabochon). Hij wordt gereden door Lisanne der Nederlanden.

Bron: KWPN/Hoefslag

Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties