Subtop: Figaro verslaat leeftijdgenoot For Gribaldi

Subtop: Figaro verslaat leeftijdgenoot For Gribaldi

0 978

Tijdens de subtop wedstrijd in Ammerzoden zaterdag leverde de Prix St.Georges de enige 70+ score van de dag op. Die was voor Sandy van Boxmeer met Figaro (v. Apache). Ze versloeg daarmee net Dinja van Liere, die een prima Lichte Tour-debuut maakte met de KWPN-hengst For Gribaldi (v. Gribaldi) met net geen 70%.

Puntjes op de i

Het gaat hard met de nog maar zevenjarige bruine. Begin dit jaar liep hij nog in het Z2 (foto hierboven, op Indoor Brabant), nu is hij al zeer constant in de Lichte Tour. Ook over de proef in Ammerzoden was Sandy van Boxmeer tevreden. ‘Het enige wat beter kon, is mijn eigen concentratie… ik rijd altijd kort los, en deze keer viel er onverwacht iemand uit waardoor ik wel heel snel de ring in moest. Ik reed daardoor wat gejaagd. Dat uitte zich in een wat slordige proef, die de puntjes op de i miste. Dat Figaro dan nog zo’n resultaat bij elkaar loopt, zegt veel over zijn kwaliteit.’

Op weg naar Grand Prix?

De amazone noemt het feit dat hij al heel safe is op dit niveau als zijn sterke punt. ‘Als ik geen domme fouten maak, doet hij het zeker niet. Hij is scherp en vlug, maar maakt zich toch niet druk. Ik rijd hem maar vier keer in de week, hooguit drie kwartier, en hij loopt net zo makkelijk! Eigenlijk moet ik hem op wedstrijd nog altijd een beetje leren kennen. Ik rijd dus vaak wat behouden. De pirouettes kan hij bijvoorbeeld op een dubbeltje draaien, maar in de proef neem ik expres geen risico. We hadden een 8 voor de series, die loopt hij simpel door. Ik weet zeker dat hij straks ook een goed Grand Prix-paard wordt; nu al toont hij veel gedragenheid en aanleg om te sluiten. Hij biedt ook zomaar een stel eners achter elkaar.’

NK-selecties

Het is even geleden dat Sandy in de Zware Tour gereden heeft. ‘Dat zal een jaar of zeven geleden zijn, met de Jetset-D-zoon Olivetti. Het zou mooi zijn om weer het hoogste niveau te bereiken, maar haast heb ik absoluut niet. Eigenlijk is zo’n zevenjarige natuurlijk nog maar een puppy, waar ik héél zuinig op ben! Voorlopig blijf ik mooi in de Lichte Tour, net als met leeftijdgenoot Fernando (v. Tango). Met Figaro staan de selecties voor het NK Lichte Tour op het programma, net als voor de achtjarige Earth Wind and Fire (v. Lord Loxley).’

Maestro-zoon bezorgt Nijvelt winst

De derde en vierde prijs in de Prix St. Georges werden afgehaald door Neelke van Kollenburg met Etwoolya SVK (v. Painted Black) en Amey Wagenaar met El Macho Malo (v. Jazz).

Karen Nijvelt reed Darwin, een nakomeling van de ook door haarzelf gereden hengst Maestro, met 65,39% naar het beste resultaat in de Inter I. Laurie Vervoort stuurde Chester (v. Tuschinski) naar 64,54%.

Drie keer Sanne Vos

Sanne Vos won met Daria (v. Gribaldi) beide ochtendrubrieken van het ZZ-Zwaar met 65% en 63,79%. Daarnaast was ze de beste bij de Young Riders met Bensie (v. Johnson) met 64,80%. Anna Venema stuurde The Ritz R&B (v. Rohdiamant), eerder gereden in de Zware Tour door Carolien Reverdink, naar 63,99%. De Deense Thea Bech, leerlinge van Coby van Baalen, behaalde met Dionisos (v. Spielberg) met 68,29% de hoogte score bij de junioren.

Succesvolle rentree Cupido

In de andere ZZ-Zwaar rubriek won Jonna Schelstraete met de nog maar zesjarige Grand Charmeur (v. Apache) met 66,71%. Ze werd gevolgd door Maartje te Braak met Dizzy Tika (v. Wynton), die goed was voor de enige ander winspunt in deze groep. Jonna Schelstraete won ook de Grand Prix met Cupido (v. Tuschinski). De tienjarige ruin maakte zijn rentree na een jaar blessureleed en vierde die met 67,20%.

Uitslag Subtop Ammerzoden 21 oktober 2017.

Foto: DigiShots

Reacties