EK Dressuur: Duitsland stevig aan de leiding, Nederland nipt tweede *foto’s*

EK Dressuur: Duitsland stevig aan de leiding, Nederland nipt tweede *foto’s*

0 3806
Helen Langehanenberg - Damsey FRH FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShots

Om 15.00 uur precies is het EK Dressuur in Göteborg van start gegaan. 66 combinaties ziet de jury voorbij komen, verdeeld over twee dagen. Aan Patrick van der Meer met Zippo de taak om een eerste score voor ons land neer te zetten. Op de tribune kleurt het af en toe oranje. Hoefslag zorgt ervoor dat je er ook een beetje bij bent, met deze liveblog waarin we de belangrijkste combinaties bespreken.

Nederlandse Fans

Zippo naar behoren

Patrick van der Meer – Zippo

Zippo doet wat hij waard is. Patrick heeft wel eens over hem gezegd dat hij nou eenmaal geen spectaculair paard is, maar dat hij wel alles braaf doet en ook geen zwakke punten heeft. Vandaag doet de proef enigszins hectisch aan. In de tweede piaffe pakt de Rousseau-zoon niet lekker aan en dat doet de score zakken naar onder de 70%; vóór de galop heeft de vosruin (v. Rousseau) nog wat goed te maken. Dat gebeurt ook, mede dankzij de goede series en de tweede pirouette, die mooi doorgesprongen is. Op de laatste lijn is de piaffe weer aardig voorwaarts. Geen heel goed, ook zeker geen slecht begin voor Nederland: 71,100% en ruim aan de leiding tot nu toe, met een unanieme eerste plek.

Patrick van der Meer – Zippo

Zuidenwind: net geen 70%

Dan de Zweedse combinatie Rose Mathisen met de KWPN- en SWB-gekeurde Zuidenwind (OO Seven x Jazz). Heel mooi begin van de proef, met fijne eerste passage-piaffe-passage. Tijdens het achterwaarts gaan en de stap speelt de spanning de hengst parten, waarna hij popelt om aan de draf te beginnen. Datzelfde geldt voor het aanspringen in galop, waarbij Zuidenwind té gretig is. Het duo kan ruim hoger dan 70% scoren, maar vandaag zit dat er net niet in: 69,900%.

Fouten voor Jojo Az

Nog zo’n duo dat in de 70% kan scoren; ook een paard met een in Nederland gefokte vader, al is deze Ginus-zoon geboren in Hongarije. Solide proef, opvallend netjes op de letter gereden. Bij de inzet van de zigzag komt Jojo Az compleet tegen de hand. De eners gooien helemaal roet in het eten en ineens zit Agnete Kirk Thinggaard zakt de score van het duo aanmerkelijk. In plaats van bijna 73% en hard op weg om de leiding van oranje over te nemen, kijkt Denemarken tegen een achterstandje aan: 70,629%.

Aan de leiding: Langehanenberg en Damsey

Helen Langehanenberg – Damsey FRH

Ruim een jaar geleden startte de combinatie voor het eerst internationaal en nu al maken ze deel uit van het übersterke Duitse team: Helen Langehanenberg met Damsey FRH. Ze maken de favorietenrol van Duitsland volledig waar en rijden de score van Nederland aan flarden. Aanmerking op de piaffes: die kunnen energieker en meer parallel. Maar wat kan dat paard toch stappen… Score: ruim 74,986%.

Bordeaux: potentie

Dat de hengst Bordeaux kwaliteit heeft, dat hoef je niemand te vertellen. In het begin van zijn proef met de Noorse Isabel Freese, die individueel voor haar land aan de start komt, imponeert hij dan ook en tot het achterwaarts gaan staat hij op ruim 73%. De piaffe is wat apart, de hengst heeft de achterhand er niet mooi onder en de tact is ver te zoeken. De overgang naar galop is desastreus en in de tweeërs springt de United-zoon achter niet mooi door. De eners zijn ok. maar in de pirouette naar links treedt balansverlies op. De potentie is er zeker, maar het vooral de galop is nog te weinig bevestigd: 66.157%.

Bloed bij Darko of de Niro

Hoofdjury bij C Evi Eisenhardt met Darko of de Niro ZS wordt verzocht de ring te verlaten. Er is wat bloed geconstateerd aan de mond van de dertienjarige hengst van De Niro. Tot dan toe was het duo netjes op weg, maar Zwitserland zal het moeten stellen met drie teamresultaten.

Diederik houdt woord

Diederik van Silfhout – Four Seasons 19

Four Seasons wordt beter en beter, zei Diederik van Silfhout op het NK, waar hij overall als vierde eindigde. Veel Grand Prix-ervaring heeft de vosruin nog niet, en hij vormt pas sinds begin dit jaar een combinatie met de ruiter. Maar de stijgende lijn is er dus, aldus de ruiter, en dat maakt hij zeker in het allereerste gedeelte van de proef waar. Tot de stap houdt hij de score van Helen Langehanenberg aardig in het vizier. Maar ja, die stap. In de training doet hij het prima, in de ring is ie te kort en niet altijd zuiver. De piaffes kunnen meer uitdrukking hebben. Ook Diederik heeft aardig wat goed te maken in de galop. En ook hij doet dat. Klokzuivere wissels en ook de pirouettes zijn goed. Ook de laatste lijn is ijverig. Dat brengt de score op een tweede resultaat tot nu toe. Op gepaste afstand van Langehanenberg, maar vóór Patrick: 72,514%, met een tweede plek van alle juryleden.

Faurie nestelt zich tussen Nederlanders

Zeer aansprekende proef van een attente Lollipop met Emile Faurie, die zijn beste paard Weekend Fun moest vervangen door deze tweede keuze. Hij doet met 72,286% goede zaken voor Groot-Brittannië, die met slechts drie ruiters aan de start komt omdat Don Carissimo van Gareth Hughes.

Vilhelmson Silfvén net boven Diederik

Niet meer met haar long time partner Don Aurelio, die ze op het CHIO Rotterdam vorig jaar voor het laatst startte, maar met Paridon Magi belandt Tinne Vilhelmson Silfvén net voor Diederik, met 72,871%. Ook haar landgenoten zullen blij zijn met dit resultaat, met Therese Nilshagen met Dante Weltino en Patrik Kittel met Delauney nog te gaan voor Zweden heeft het team alle kansen op het podium.

Score Zibrandtsen hoger dan die van trainer

Dan Arlando met Anna Zibrandtsen voor Denemarken. Ex-ruiter Diederi van Silfhout heeft haar geholpen met losrijden. Mooi beeld, deze twee, me een fijne aanleuning en een fijn inwerkende amazone. Super passage, maar de piaffe – sterk punt van de Paddox-zoon – kan wat meer op de plek. Foutjes in de serie om de twee, maar mooi klein gesprongen pirouettes. Oei, kleine storing in de piaffe op de middenlijn op weg naar het haltrijden. Maar de leerling eindigt boven haar trainer: 72.957% en tweede. Beste score voor haar land tot nu toe. Knappe prestatie van de jonge Deense, die de hengst nog maar sinds begin april rijdt.

Schneider net achter teamgenote

De elfjarige Sammy Davis Jr is het groentje in het Duitse team. Toen Rio-ganger Showtime FRH geblesseerd raakte, werd de San Remo-zoon naar voren geschoven. Hij vervult zijn nieuwe rol met verve, dit paard met mooie ruime gangen en een sterk achterbeen. Hij mag af en toe nog iets meer gesloten blijven. Het achterwaarts gaan was rommelig en in de galoptour verliest hij soms wat impuls. Maar een goede amazone krijgt ook een iets minder ervaren paard goed aan het lopen. 74,543%.

En zo staat Duitsland met twee amazones aan de leiding en zes punten voor op Nederland. De oranje mannen van Rien van der Schaft blijven na vandaag nog net voor op Denemarken, met Diederik voorlopig als vijfde en Patrick van der Meer als zevende geklasseerd.

Allesbeslissende dag

Er kan nog van alles gebeuren; immers, de beste combinaties komen nog; de minste scores komen te vervallen. We kijken uit naar morgen!

Dan komen Madeleine Witte-Vrees met Cennin in de ring om 17.03 uur; Edward Gal is de laatste die voor ons land in actie komt. Met Glock’s Voice is hij om 20.54 uur aan de beurt.

Daarna is het wachten op wat de rest doet, in afwachting op de verdeling van de medailles… Carl Hester, Patrik Kittel, Catherine Dufour en – iets minder spannend want het goud lijkt wel vergeven – Isabel Werth die de laatste Grand Prix-proef van het Europees Kampioenschap rijdt.

Volledige startlijst Grand Prix.

Live uitslagen.

Klik hier voor de livestream van FEI TV (betaald).

Reacties