Nog twaalf KNHS ponykampioenen gehuldigd

Nog twaalf KNHS ponykampioenen gehuldigd

0 423
Marten Luiten - Goldwin's Hoeve's Valerion Hippiade 2016 © DigiShots

Het laatste van drie weekenden KNHS Indoorkampioenschappen dressuur werd gisteren op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo verreden. Er werd gestreden om twaalf ponykampioenstitels. Twee daarvan gingen naar Nina van Rooij. Marten Luiten won gisteren zijn tweede gouden medaille binnen een week.

B-kampioenen

De verschillen in percentages in de klasse B-AB waren klein. Eva Peters won met de 14-jarige pony Mirna van Louis en Sabine van Stal Cuijpers. De combinatie scoorde 68.83%. Tweede werd Kas Gorter met Daisy (v. Nord-Star) met 68.78%. Het brons was voor Kyra Hingstman die met Job 68.39% scoorde.

De elfjarige Rowena Walstra en de zesjarige New Forest BG Divo Domani (v. Easter Mountain Didly Do) werden met 67.22% kampioen in de B-C. ‘Goed trainen en vaak rijden’, is volgens Rowena de reden van haar succes. ‘Ik train samen met mijn moeder. Mijn pony is een ruin van zes jaar. Hij is nu twee jaar onder het zadel en niet altijd even lief, een beetje ondeugend. Ik wil dressuur blijven rijden en goed trainen voor het L. Misschien kan ik dan komende zomer weer kampioen worden.’

Tweede werd Lize van den Heuvel die met Hopstein Diamond een percentage van 66.89% behaalde. Op de derde plaats eindigde Myrne Luttersmet Kimberley met 66.78%.

In de B-DE scoorde Nina van Rooij met Amigo 67.78% en dat was goed voor de zege. ‘Ik kan het nog niet beseffen’, zegt ze. Eerder op de dag werd de negenjarige amazone al gehuldigd als winnares van de klasse L2-AB met First Flight met de Welsh B scoorde ze 69.22%.

‘Thuis hebben we één heel grote prijzenkast, daar gaan mijn medailles in’, lacht Nina. Haar vader Arthur en zus Evi hebben al vele prijzen en titels gewonnen. Nu komen daar de twee gouden medailles van Nina bij. ‘Vorige week was Evi zesde en ben ik nu de beste van de familie. Vandaag was mijn laatste wedstrijd met First Flight. Die gaat nu door naar mijn zusje. Net als First Flight is ook Amigo eerst door Evi gereden. Zij was Z2-D kampioene met hem. Ik ben zelf ook al twee keer kampioen geweest en we hebben al op de Hippiade gewonnen met het viertal. Ik vind Amigo en First Flight allebei makkelijk om te rijden. Ik ga maandag met een naar de club en de ander rijd ik thuis. Dinsdag is rustdag en woensdag gaan we weer naar de club. Daarna rijd ik ze weer op vrijdag. Op de rustdagen gaan ze wel in de stapmolen of worden ze gelongeerd.’

Tweede in de B-DE werd Nikita van Delzen met de Welsh Rijpony Blommerschots Rolex (v. Nia Domo’s Bolero) met 67.67%. Derde werd Britt de Rijk met de Welsh Rijpony Kinghs Beauty Esperanza (v. Heitrak’s Marvin) met 67.00%.

In de L2-AB was het zilver voor Jonne Liefhebber met Charley van de Hoge Dennen (v.onb) met 67.22% en het brons voor Marcella Berends met de Welsh B Himmeren’s Goodtopaas (v. Wheemhoeve’s Robbin) met 66.11%.

Klasse L1

Mila Backbier werd kampioene met de Dartmoor Devon DH (v. De Sprinter Van De Hoge Heide) in de klasse L1-AB met maar liefst 71%. Mila Backbier wordt getraind door Meike Kroot, de voormalige amazone en eigenaresse van Devon DH. Kiënna Kooiman en de Welsh B Henshof Fernando (v. Henshof Rafael) scoorden eveneens boven de zeventig procent. Met 70.17% werden ze tweede. Het brons was voor Marit Arts die met Twinkel goed was voor 67.28%.

Anique Frans werd net als haar grote voorbeeld Marieke van der Putten KNHS Indoorkampioen 2017. Met de Welsh Cob Mister Sock’s won Anique de klasse L-C met 69,89%. Mister Sock’s heeft op de stal de roepnaam Socky. Het doel is om in de klasse Z te gaan rijden.

Het zilver was voor Helène Louwerse met Twister met 69.50% en Ilse de Wilde won met Free Columbine (v. Markeres Nero) brons met 68.83%.

Caely Alhuizen werd met Happiness HS (v. Castenrayseweg Amaretto) kampioen L1-DE met 71.17%. ‘Ik had het nooit verwacht. Dit is wel een hele mooie afsluiting van het indoorseizoen. Dit is de eerste pony waarmee ik dit heb kunnen bereiken. Vorig jaar hebben we al meegedaan aan de Hippiade. Happiness HS is in december 2015 zadelmak gemaakt en nu vijf jaar oud. Het is echt een heel goede pony. Hij is met 1.56,5 wel echt aan de maat. Eigenlijk is het een foutje. Zijn moeder is een paard, zijn vader een pony. Happiness HS kan alles. Ik spring ook met hem. Op de Brabantse kampioenschappen werden we derde en mochten we net niet naar Ermelo. Ik ben 16 en zal nog een seizoen bij de pony’s rijden. Dan zal Happiness HS verkocht worden en ga ik verder bij de paarden.’

Reservekampioen werd Tiana Theil met Reitlands Rin Tin Tin (v. Stukhuster Ricardo Go For Gold) met 67.50%. Derde werd Kayleigh Laarhovenmet Molenhorn’s Mario K (v. Wengelo’s Ricardo) met 64.50%.

L2 kampioenen

Gwendolyn Krieger besliste de spannende klasse L2-C in haar voordeel met de Welsh B Heidepeel’s Constantijn (v. Equus Raspoetin). Ze scoorden 64.06%. Het verschil met zilver en brons was slechts 0,06 en 0,17 procent. Na de Hippiade titel in de klasse B vorig jaar de tweede grote titel voor Gwendolyn en haar vijfjarige ruin.

Met Heidepeel’s Constantijn, die ze als driejarige op de Welsh hengstenkeuring kocht, veroverde Gwendolyn vorig jaar het brons in de KNHS Divoza Cup voor vierjarige dressuurpony’s. Een hele prestatie als C-ruin tussen de D-dekhengsten. Na de titels in de kring, de regio en op de Hippiade 2016 in de klasse B categorie C bewezen ze tijdens het KNHS Indoorkampioenschap weer hun klasse. Al was het verschil met de nummers 2 en 3 klein. De twaalfjarige Gwendolyn heeft al veel successen op haar naam staan. Ze was met A en B pony’s al zes keer regiokampioen in Overijssel en tweemaal Hippiade-kampioen met het viertal, waarvan ze kopamazone was.

Maud van Walstijn en Igor scoorden 64% en werden tweede, gevolgd door Yan Yan Moorman met Sundowner (v.Eyarth Tayma) met 63.89%.

‘Je droomt er wel van om dubbel kampioen te worden, dan is het natuurlijk heel mooi dat het lukt en dan ook nog met een score van 72.61%.’ Aan het woord is Marten Luiten. Na de titel in de hoogste klasse vorige week, won Marten met de vijfjarige Goldwin’s Hoeve’s Valerion (v.Valerio) de titel in het L2-DE. ‘Goldwin’s Hoeve’s Valerion is een heel fijne pony. Hij wordt dit jaar vijf. Vorig jaar wonnen we zilver in het KNHS Divoza kampioenschap voor jonge dressuurpony’s en hadden we brons op de Hippiade in het L2. Nu dus goud. Omdat hij op 1 april pas in het M1 mag starten, zijn we nu in het L2 gestart. Zo gauw het kan ga ik over naar het M1.’

Romy Bertelink won met ruim 4% verschil (68.50%) het zilver met de New Forest pony Wielbraek’s Firefly (v. Sulaatik’s Versaille). Danique van der Heijden stelde de bronzen medaille zeker met Alexandro D.J. (v. Kantje’s Armando) met 68.50%.

Klasse M1

‘In de training liep Jort al fijn, maar je weet nooit wat de concurrentie doet’, is de reactie van Esther Postmus, na haar winst in de klasse M1-DE. Met de palomino Jonkers’ Jort (v. Klein Roderijs Cocktail) scoorde ze 67.17%. ‘Toch hadden we nog net iets teveel spanning in de proef’, vond Esther. Over de kwaliteiten van haar pony is ze duidelijk. ‘Hij heeft een fijne galop en een ruime stap. Daar scoort hij op.’ Janice Timmermans en G G Hotshot (v. Lamento III) verdienden de reservetitel met 66.72%. Derde werd Fleur Versluis met Irco (v.Idzard) met 66.39%.

Na het brons in de klasse L2-AB deed Marcella Berends het in het M1/M2-AB nog beter met de gouden medaille. Niet voor niets dat de medaille de lucht in ging tijdens de ereronde met haar pony Snelstable’s Gameboy (v.Wildzang’s Sultan). Het duo werd gewaardeerd met 68.89%.

M2 medailles

De erelijst van de elfjarige Marcella Berends kan tijdens de KNHS-Indoorkampioenschappen aangevuld worden met een bronzen en een gouden medaillle. En die erelijst is al enorm. Zo won Marcella dit jaar het Drents kammpioenschap in het M2, wonnen ze de Kür op Muziek bij IICH Groningen, wonnen vorig jaar brons op de Hippiade in het M, zilver op het Indoorkampioenschap in 2016 en waren ze vorig jaar kampioen bestgaande rijpony bij het Welsh stamboek. Britt Daamen en Twister wonnen zilver met 67.22%. Anne-Sophie Sueters en Zilver werden met 64.67% derde.

‘Dit is de eerste keer dat ik Nederlands kampioen ben. Ik wil het al heel lang en nu is het dan eindelijk gelukt.’ Micky Schelstraete won de klasse M2- DE met de hengst Cappuccino Royale G (v.Casino Royale K) met 69.67%. ‘Morgen weer naar Indoor Brabant voor een springclinic. Ik kan niet kiezen, vind springen en dressuur allebei leuk.”’

‘Dit is echt heel leuk dat ik win. Vorig jaar was ik tweede op de Hippiade, in het springen. Kampioen was ik nog nooit. Ik heb op de Brabantse kampioenschappen ook meegedaan in het M-springen. Ik mag nu ook Z starten’, vertelt de veelzijdige Micky.

Het verschil was slechts een half procent met de nummer 2 Bo van Nimwegen die met Balotelli High Pleasure (v. Benetton S) 69.17% scoorde. Merel Kuiper en Dailan du Bois (v. Don Cremello Du Bois) verdienden brons met 68.44%

Bekijk hier alle uitslagen

Bron: KNHS Persbericht
Foto: DigiShots

Hoefslag abonnementen

Reacties