Portret Dreamboy: ‘Hij doet zijn naam eer aan’

Portret Dreamboy: ‘Hij doet zijn naam eer aan’

0 2952
Hans Peter Minderhoud - Dream Boy Show De Beste Ruiters van Europa KWPN Hengstenkeuring 2015 © DigiShots

Met zijn schoonheid, charme en talent verovert de KWPN-hengst Dreamboy vele harten. Niet alleen in de ring valt hij op; hij staat ook te boek als vader van succesvolle, paarden. Hoog tijd voor een portret in Hoefslag.

Fokker en mede-eigenaar Tim Coomans, ex-amazone Gerdine Marée en huidige ruiter Hans Peter Minderhoud zijn het er roerend over eens: Er zijn weinig paarden die mooier zijn dan Dreamboy. Als pasgeboren veulentje, in de zomer van 2008, was het al een plaatje, vertelt Tim Coomans. ‘Hij was toen al een lust om naar te kijken. Over zijn naam hoefden we dus niet lang na te denken: Dream Boy paste precies bij hem.’

Mooi smoeltje

Amazone Gerdine Marée, die Dreamboy opleidde tot en met de Lichte Tour, weet nog dat ze hem als veulentje opmerkte: ‘Een mooi zwart, bloederig beestje met een prachtig smoeltje en een vriendelijk karakter. Daarna kwam hij pas weer in beeld toen Tim hem op mij wees en zei dat hij mooi bij mij zou passen.

Ik had zoiets van “Geen jonge hengsten meer voor mij”, maar Dreamboy was zo eerlijk en zo totaal niet dominant, dat ik het met hem wilde proberen. Hij moest natuurlijk nog drie worden toen hij de test had gelopen, en hij groeide nog een flink eind. Vandaar dat hij eerst alleen maar rustig aan de longe gewerkt werd.

Droompaard

Toen ik er na de zomer voor het eerst op ging, voelde dat eigenlijk meteen vertrouwd; hij liep al mooi bergop, met een prachtige zelfhouding en hij wilde graag werken. We hebben lekker de training opgepakt en vertrouwen opgebouwd. Bij ons op de kliniek gebeurt altijd veel, het is een komen en gaan van auto’s en paarden en we hebben alleen een buitenbaan, maar daar had hij geen last van.”

‘Hij zoekt graag aandacht, wil echt je vriendje zijn, vervolgt Gerdine. ‘Hij heeft totaal geen kapsones, al is hij nog zo knap. Ik zou hem eerder bescheiden willen noemen, een doe-maar-normaal-type. Ik ging vaak alleen met hem op pad en dan keek ik af en toe ongerust in de spiegel of hij er nog wel stond, zo rustig was hij. Dreamboy is echt mijn droompaard, in de omgang én om op te rijden, bijna perfect gewoon.’

Gentleman

Ook Hans Peter Minderhoud, die de teugels van de Black Beauty eind vorig jaar overnam van Gerdine, noemt de Vivaldi-zoon een sprookjespaard. Hij kende de hengst omdat Gerdine regelmatig bij hem trainde. ‘Gerdine kwam al met hem lessen vanaf dat de hengst 4,5 was. Ik vond het altijd al een opvallend paard, met een supermooie en vrolijke uitstraling.’

‘Afgezien van zijn potentie, die meteen al duidelijk was, viel ook altijd op hoe eerlijk en welgemanierd hij was. Een echte gentleman. In november vorig jaar kwam hij hier op stal, zodat ik de overstap naar de Zware Tour met hem kon gaan maken. Dat is het doel met de hengst en daar gaan we voor.’

Duik in het stro

Zijn geweldige galop en aanleg tot sluiten heeft Dreamboy vooral van grootvader Ferro. De elegantie van de hengst is met name te danken aan papa Vivaldi. Ook een grappige karaktertrek heeft Dreamboy van hem: hij versiert zichzelf graag met stro. ‘In de hoek van zijn stal maakt hij een berg van stro en dan duikt hij daar met zijn hele hoofd in, zodat zijn koppie en zijn manen eronder komen te zitten’, vertelt Hans-Peter.

In Hoefslag 12 (december) lees je het hele verhaal van Dreamboy. Dit nummer is in de betere boekhandel te koop; je kunt Hoefslag ook online bestellen.

Tekst: Christine Dijk
Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties