Subtop: Nicole van Amerongen: ‘Alsof het vanzelf ging’

Subtop: Nicole van Amerongen: ‘Alsof het vanzelf ging’

0 1228
Nicole van Amerongen - Dynton B KNHS Indoorkampioenschappen 2016 © DigiShots

Op de subtop wedstrijd in Aalsmeer was het Nicole van Amerongen die de Prix St.Georges won. Met Dynton, zoals zijn naam doet vermoeden een nakomelng van Wynton, behaalde ze 68,22%. ‘Het ging ook fijn vandaag’, laat Nicole enthousiast weten. ‘Het was pas onze tweede keer in de Lichte Tour; vorige week wonnen we ook al, maar nu kon ik er echt goed aan rijden. Dynton bleef mooi voor me uit, alles klopte. Je hebt natuurlijk altijd dingetjes die beter kunnen, maar het gevoel was top. Dit is waar ik met m’n trainer Patrick van der Meer naar toe werk: het moet er uitzien alsof het vanzelf gaat. Net heb ik onze proef teruggezien op film en ik moet zeggen, die kant gaat het aardig op.’

Handvol

De amazone runt in het Noord-Hollandse Twisk haar eigen pensionstal annex trainings-/handelsstal M&N Horses. Dynton rijdt ze al vanaf dat hij zadelmak is. ‘Als drie-, vierjarige heb ik de VSN-wedstrijden met hem gereden en de Pavo Cup. Toen hij drie was waren we vierde in de VSN-finale en hij eindigde in de halve finale van de Pavo Cup. Hij was toen nog hengst. We besloten om hem te castreren, want het was toch wel een handvol en hij werd natuurlijk steeds sterker. Daarna focuste hij beter op mij. Omdat het een groot paard is, hebben we hem veel tijd gegeven om te ontwikkelen. Vorig jaar startte ik hem voor het eerst in het ZZ-Licht en afgelopen zomer begonnen we in het ZZ-Zwaar.’

‘Net zo goed als grote broer’

Nicole noemt Dynton een paard met een mooie natuurlijke houding en goede gangen, met veel gummi en expressie. ‘Maar vooral zijn galop is mega! Hij heeft dan ook geen enkele moeite met de galopoefeningen, dan komt hij enorm van de grond. Met Patrick werk ik vooral aan lossigheid en hij moet licht aan de voorkant blijven. Dat hij nu al zo makkelijk door deze proef loopt, heb ik vooral aan de training met Patrick te danken.’ Nicole heeft ook nog een driejarige volle broer van Dynton op stal. ‘Deze Il Divo is net zadelmak. Hij lijkt net zo goed te worden als zijn grote broer.’ Daarnaast traint ze ook andere jongere paarden. Naast Dynton is Thunder het enige paard dat ze in de subtop rijdt. De zestienjarige zoon van Zuidhorn is er maar liefst vier jaar uit geweest vanwege twee gescheurde kruisbanden, maar is nu weer helemaal op de weg terug. Binnenkort start ze hem in de Inter II.

Op de tweede plek in de Prix St.Georges eindigde onze blogger Koosje Mulders (Koos & Co) met Wim (v. Rubels). Ook in de prijzen vielen Golda Nuñes Nabarro met Excellent Black (v. Painted Black), Wendy Fokker met Black Pearl (v. Polansky) en Marije van den Heuvel met Donovan van Kairos (v. Oscar).

Inter I: Shanna Lust bovenaan

In de Intermediaire I was Shanna Lust de beste. Met Painted Black-zoon Black Painted Texel behaalde ze ruim 62%. Twee eerste plaatsen in het ZZ-Zwaar waren er voor Kaylee Ramakers-Gouda met Don Juan (v. Vivaldi). Ze werd begin deze maand vierde op het Nederlands kampioenschap in het ZZ-Licht en maakte daarna de overstap naar het ZZ-Zwaar. Dat begon vorig weekend meteen goed, met twee overwinningen. Aan het rijtje oranje linten kan de jonge amazone er vandaag twee toevoegen.

Goede generale voor Badari

In de Grand Prix stak Daniëlle Heijkoop met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit. Zij was de enige die een score realiseerde van meer dan zeventig procent. ‘Deze 71,3% is mooie generale voor onze internationale wedstrijd op Mallorca, volgend weekend’, liet Heijkoop weten. (cd)

Overige uitslagen volgen zsm.

Foto: DigiShots

Reacties