(Dressuurmatig) trainen kan ook buiten!

(Dressuurmatig) trainen kan ook buiten!

0 1339

Sommige ruiters hebben geen (binnen- of buiten)bak en rijden alleen buiten, langs de weg of in het bos. Maar ook als je wél de beschikking hebt over een prachtige 20×40- of 20×60-rijbaan is het goed om ‘buiten’ te trainen met je paard. Simpele dressuuroefeningen zorgen ervoor dat je paard beter gaat lopen en zich op jou concentreert, ook nog eens handig voor als hij erg kijkerig is. Uiteraard is het zaak om wel het overige verkeer in de gaten te houden.

Hier een aantal oefeningen die je ook buiten de bak kunt doen en die je helpen om je paard gehoorzamer, beter aan het been, rechter en soepeler te maken.

Halthouden

Een onderschatte oefening, maar wel eentje die heel noodzakelijk is, zeker als je buiten rijdt en moet stoppen op een kruispunt. Ook buiten kun je erop letten dat je paard precies daar halthoudt waar jij wilt, vierkant staat en aan het bit. En net zo lang als jij wilt en geen seconde korter. Ook niet als je paard ongeduldig wordt.

Wijken

Voor een soepeler en rechtgericht paard. Natuurlijk oefen je het wijken alleen als er geen verkeer aankomt. Het paard loopt op twee sporen. Wissel het aantal passen naar links en rechts af en zorg ervoor dat je paard recht in zijn lichaam blijft, met een lichte buiging in de hals in tegengestelde richting. Deze oefening kun je in alle gangen doen.

Schouderbinnenwaarts

Het paard moet buigen om het binnenbeen. Breng de schouder en voorhand naar binnen; de achterhand blijft als het ware ‘op de hoefslag’. Het paard beweegt over drie sporen.

Overgangen

Overgangen kun je op elke weg oefenen, en van en naar elke gang. Van halthouden naar galop, van galop terug naar stap, halt, achterwaarts en in draf… en zo voort. Zo leer je je paard om op jou te wachten, ook al nodigt dat lange brede zandpad nog zo uit tot een lekker rengalopje!

Bron: Horseandhound

Foto: Imadia/Diana Bloemendal

Reacties