Pavo Cup: ‘Hij is nog bergop met het uitstappen!’ *foto’s*

Pavo Cup: ‘Hij is nog bergop met het uitstappen!’ *foto’s*

0 1988
Total US
Dinja van Liere reed KWPN hengst Total US naar de derde plaats

Vandaag stond de halve finale van de Pavo Cup voor vierjarigen op de agenda. De organisatie maakte het de deelnemers niet al te gemakkelijk. Met maar liefst negen bloemstukken per lange zijde was er voor de jonge paarden genoeg te bekijken. Ook het luifel van de nagenoeg lege VIP-tribune bezorgde al klapperend in de wind enkele paarden flink de rillingen. Een groot en sterk deelnemersveld mocht tussen de witte hekjes verschijnen. Uiteindelijk bleken Haeden (v. Chippendale) en de KWPN-gekeurde Total US (v. Totilas) de besten van de groep.

‘Winnen is een grote bonus’
Haeden en Ingrid MalanDe vierjarige Haeden kwam in het begin van de middag in de baan. Amazone Ingrid Malan, zelf gestationeerd op de stallen van Ad Valk in Gorinchem, stuurde de bruine ruin sympathiek door de baan. Het geheel oogde vriendelijk en werkwillig. Haeden toonde een mooie tactmatige stap met veel lichaamsgebruik, een lichtvoetige draf en een groot gesprongen galop. Malan kocht de ruin vorig jaar op de Van Olst Sales, waar de Chippendale-nazaat de veilingtopper werd. ‘Toen ik voor het eerst op hem zat was ik meteen verliefd.’  zegt de Zuid-Afrikaanse amazone. ‘We kochten hem als een echte baby, maar hij is zo gemakkelijk om mee te werken. Toen ik naar de stallen van Ad Valk verhuisde zijn we hem wat meer gaan trainen. Haeden vindt echt alles wat ik vraag goed, hij wil altijd meewerken. Hij is een geweldig paard, als ik langs zijn stal loopt hinnikt hij altijd en geeft hij kusjes.’ Over de kijkerige baan vertelt Malan: ‘Normaal kijkt hij nergens naar, maar toen ik vandaag de ring binnenreed werd hij wat kijkerig, dus dat was een verrassing.’ De vierjarige ruin won twee weken geleden de Pavo Selectie in Houten met 83 punten, en deed daar vandaag een flinke schep bovenop. ‘Ons doel van vandaag was om gekwalificeerd te raken voor de finale dus dat we winnen is een grote bonus. Morgen krijgt hij lekker vrij en ik ga nog even bedenken wat ik woensdag ga doen. Hij is zo gemakkelijk, zolang ik hem een beetje rond kan sturen zal het wel goed komen.’ Dat de Chippendale-zoon zo braaf is, werd wel duidelijk tijdens de selectie voor het WK Jonge Dressuurpaarden. ‘Ik werd gevraagd om een presentatie te geven aan de juryleden, zodat deze met elkaar kunnen overleggen hoe zij de onderdelen gaan becijferen. We moesten een proef voor vijfjarigen tonen, dus ik moest snel wat extra oefeningen erop zetten, maar ook dat deed hij super!’  Met drie negens op het protocol van vandaag wist Malan in totaal 88 punten te scoren.

‘Zelfs bergop tijdens het uitstappen’
Total US en Dinja van LiereEven zo goed bleek Total US (v. Totilas). De chique zwarte hengst werd door Dinja van Liere voorgesteld en gooide bij het jurykorps hoge ogen met zijn ‘super tactmatige stap’, waar hij dan ook een negen voor verdiende. Ook de lichtvoetige draf en zijn bergop gesprongen galop kwamen mooi uit de verf. Ook aan deze combinatie kon de jury daardoor 88 punten kwijt. Van Liere reageert enthousiast op het optreden van de hengst. ‘Total liep echt super fijn. Het is zo’n fijn paard met veel kwaliteit en zoveel gemak in het lopen. Het is een heerlijk dier om op te rijden, net een balletje elastiek.’ Tijdens het WK voor Jonge Dressuurpaarden eindigde het duo nog als vierde, maar vandaag bleek Total US in topvorm. ‘Vorige keer tijdens het WK was voor mij echt een oefenrondje. Ik heb daar wat dingetjes geprobeerd en echt op rust en ontspanning gereden. Het was daardoor wat braaf en netjes. Na het WK heb ik hem thuis er even iets meer aangezet, zodat hij net wat meer expressie kreeg en scherper werd. Als hij dadelijk nog wat meer kracht ontwikkelt dan weet je niet wat je ziet. Het is een heel apart paard. Hij loopt ook altijd bergop, want zelfs tijdens het uitstappen heb ik nog het idee dat we de berg op klimmen. Dat heb ik nog nooit gevoeld bij een vierjarige.’ Op de vraag hoe zij zich gaat voorbereiden voor de finale van donderdag, antwoordt de amazone: ‘Morgen krijgt hij een beetje vrij. Het is fijn dat er nu een extra dag tussen de proeven zit. Woensdag rij ik hem een beetje los en dan probeer ik hem donderdag weer een beetje aan elkaar te zetten om dat proefje te kunnen rijden. Het is best een lastige proef door alle wendingen en onderdelen die erin zitten. Ik heb mazzel met een paard met zoveel kwaliteit, maar zelfs dan is het nog lastig!’
Weinig KWPN-hengsten
Derde werd Rousseau-nazaat Happyness E. De hengst wordt normaliter gereden door Laurens van Lieren, maar deze kon door zijn verplichtingen in Rio de Janeiro niet aanwezig zijn. Gastamazone Lynne Maas nam daardoor plaats in het zadel, en niet zonder succes. ‘Happyness E is een paard dat veel kracht uitstraalt.’ aldus jurylid Johan Hamminga. De zwarte hengst werd beloond met 87 punten. Opvallend was dat de top

Trafalgar en Marieke van der Putten
Trafalgar en Marieke van der Putten

tien van vandaag slechts één KWPN-gekeurde hengst bevatte. Zo eindigden Hermes (v. Easy Game) en Trafalgar (v. Totilas)  in de middenmoot met respectievelijk 83 en 81 punten. Met name de laatste hengst leek erg zuinig gepunt. Hij is door zijn score niet direct geplaatst voor de finale, maar mag desondanks wel hors concours starten dankzij zijn goedkeuring bij het KWPN. Echter heeft amazone Marieke van der Putten in overleg met Edward Gal besloten om dat niet te doen.

 

Emmelie Scholtens en Hero of Holland
Even verwarring toen de chip van Hero of Holland (v. Apache) niet gevonden kon worden.
Imke Schellekens-Bartels met Joep
Imke Schellekens-Bartels liet Rio schieten voor haar kleine Joep, maar kwam wel eventjes spieken bij de Pavo Cup.
Charlotte Fry en Don Joe
Coby van Baalen helpt Suzanne Glas en Habibi DVB
Coby van Baalen helpt Suzanne Glas en Habibi DVB

 

Foto’s: Focussed

 

Reacties