Subtop: EventZ Zamacho weer op koers

Subtop: EventZ Zamacho weer op koers

0 1825

Jill Huybregts is in de wolken over haar Grand Prix-proef met EventZ Zamacho in het Gelderse Ammerzoden. ‘Heerlijk, Machi doet het weer!’, verzucht ze blij. Op het NK ruim twee weken geleden moest de U25-amazone nog afgroeten omdat haar Rousseau-ruin het op de heupen kreeg in de spannende ring In Ermelo. ‘Hij was zó bang! Het publiek zit daar dicht op de ring en dat vond hij denk ik eng; hij wilde alleen maar naar de uitgang rennen. Heel jammer, want hij was goed in vorm. Op het CHIO Rotterdam reden we nog 68% bij elkaar op de Olympische observatiewedstrijd en daarvóór behaalden we ook goede resultaten. Ik was teleurgesteld, maar ook bezorgd. Stel je voor dat hij nu helemaal het vertrouwen kwijt was?’ Die zorg bleek ongegrond. De mooie combinatie reed een foutloze proef, in een prachtige harmonie. Op het protocol prijkten bijna alleen maar zevens en 7,5-en. Voor de series stonden er zelfs achten op de lijst, waardoor het totaal uitkwam op 70,55%. ‘Macho is altijd super ijverig; het liefst is hij me drie stappen voor. Het is geen paard dat huizenhoog scoort op expressie en beweging, maar hij heeft wel veel talent voor passage en piaffe. Dat is een van de redenen dat ik graag – als enige U25 kaderlid – alvast bij de senioren rijd; deze oefeningen tellen dan dubbel, terwijl dat in de U25 niet zo is.’

Supercoach

De 23-jarige amazone was alleen met haar moeder op pad naar de wedstrijd bij paardensportvereniging Gelderse Boys. ‘We gaan eigenlijk altijd samen op concours. Mijn trainster Karin Retera, waar Zamacho ook op stal staat, is er niet bij, behalve op wedstrijden waar ze meerdere leerlingen kan begeleiden. Haar insteek is dat je je alleen moet kunnen redden, zowel in de training als op wedstrijd. Ze is niet het type dat jou elke pas begeleidt en vertelt wat je moet doen, maar ze laat je zelf nadenken over het waarom van een oefening. “Je moet begrijpen waar je mee bezig bent”, zegt ze. We krijgen bijvoorbeeld ook theorie over de anatomie van het paard, zodat je snapt waarom je iets doet. Ook over het management rondom een paard leer ik veel. Ze is echt een supercoach!’ Over haar paard vertelt Jill: ‘Met rijden ken ik hem door en door. In de omgang wil hij me nog wel eens verrassen. Hij is behoorlijk dominant, echt een macho. Ik noem hem wel een echte emotiekikker.

Tweede in de Grand Prix werden Jonna Schelstraete met Cupido (v. Tuschinski) en Melanie Woutersen met Adelheid (v. Flemmingh), met beide 65,6%. De overige rubriekswinnaars in Ammerzoden waren Jacqueline Wildemans met Caliber (v. Vivaldi) met 65,99% in de PSG, Yorick Smit met Thai-bo (v. Ferro) met 63,21% en Nathalie Nelissen met Flugel (v. Federweisser) met 64,57% in het ZZ-Zwaar, Denise van den Dries met De Vito (v. Oscar) met 65,86% in de Intermediaire I en Lisanne der Nederlanden met Azarro (v. Jazz) met 66,53% in de Inter A.

Foto: DigiShots/Leanjo de Koster

Reacties