Dressuur in Rio: ‘Facts and figures’

Dressuur in Rio: ‘Facts and figures’

0 405

Nu alle deelnemers aan de Olympische Spelen bekend zijn, is het tijd voor wat feiten. Zo blijken er veertig amazones mee te doen aan de dressuur in Rio de Janeiro. Dat is 60% van de deelnemende ruiters. Het totaal van zestig combinaties is de grootste groep ooit, tien meer dan tijdens de Spelen in Londen.

Australië blijkt het enige team te hebben dat enkel bestaat uit vrouwen, maar er is geen enkele natie die een dressuurteam heeft uit enkel mannen. Voor Nederland komen er drie mannen en één dame in de ring, evenals voor Spanje. De oudste deelnemer is Julie Brougham uit Nieuw Zeeland, die 62 jaar oud is. De Braziliaanse Giavana Prado Pass is de jongste van de groep met haar achttien jaar. Onze eigen Parzival (v. Jazz) is – samen met Valentina Truppa’s Chablis – het oudste paard van het evenement. De vosruin is geboren in 1997 geboren en dat maakt hem 19 jaar oud. De jongste deelnemende paarden zijn Sönke Rothenbergers Cosmo (v. Van Gogh) en de gekeurde hengst Dante Weltino (v. Danone I). Beide dieren zijn pas negen jaar oud. Dat geldt ook voor ons reservepaard Cennin (v. Vivaldi). Ook hij is geboren in 2007.

Het KWPN voert de ranglijst bij de stamboeken aan. Met maar liefst 19 KWPN-gefokte paarden op de Olympische Spelen, is het Nederlandse paard goed vertegenwoordigd. Het Oldenburg en Hannover stamboek volgen ieder met negen paarden. Het Deens Warmbloedpaard en de Lusitano worden vertegenwoordigd met vijf paarden. De merriegroep is klein op de Olympische spelen. Slechts zes merries reizen af naar Brazilië, in tegenstelling tot 38 ruinen en 16 hengsten.

Alleen de deelnemers aan de Olympische Spelen zijn voor deze feitjes meegenomen. De deelnemers van de Paralympische Spelen zijn buiten beschouwing gelaten.

Foto: Remco Veurink
Bron: Dressage News / Hoefslag

Reacties