Subtop: ‘Penny-hengst’ Rocky de beste in Prix St.Georges

Subtop: ‘Penny-hengst’ Rocky de beste in Prix St.Georges

0 1795

Op de subtop wedstrijd in het Hippisch Centrum Emmen was de hoogste dagscore voor een combinatie in het ZZ-Zwaar. Veronique Roerink reed Elvive (v. Tuschinski) naar 70,64% tijdens het debuut van de zevenjarige merrie in deze klasse. Daarmee verwees ze Kim de Jonge met Future (v. Florestan I) ruim naar de tweede plaats. Zij behaalde 63,71%. De derde plek in deze proef was voor Wendy van Rijsbergen met Boeve’s Diablo (v. Dimaggio) met 63,64%. In de eerste proef was het oranje lint voor haar, met 65,36%. Marit Slagter met Awaldie (v. Olivi) en Iris van Bruggen met VB’s Adventure (v. Sandreo) volgden met scores in de 63%.

Knap, mooi en lief

Linda Verwaal ontving de hoogste score in de Prix St.Georges. Met de negenjarige hengst Rocky (v. Rock Forever). Ze stuurde de zwarte beauty naar een ruime overwinning, met 66,18%. Tweede werd Gert Wiegand Bruss met CSI (v. Waldo) met 64,25%, gevolgd door Judith Pietersen met de Fries Kop Jansen Timberland (v. Tjitse van de Oergong) met 62,63%. De winnares vertelt over Rocky, haar ‘Penny-hengst’: ‘Hij is knap en mooi en ook nog eens een ongelooflijk lief paard. Hij is nog iets groen in de Lichte Tour. Er mislukte bijvoorbeeld een serie. Het is nog lastig om een geheel foutloze proef neer te zetten; dat is uiteraard het eerste doel. Daarna kan ik pas echt laten zien wat hij in huis heeft; dan kunnen we werken aan expressie. In Erica liep het programma wat uit, waardoor hij er net niet meer fijn aan stond. We kregen daardoor iets impulsverlies in de pirouettes.’ Linda noemt Rocky een zeer werkwillig paard. ‘Rocky doet altijd zo zijn best! Hij heeft wel eens laten zien dat hij het echt kan. In Lier haalden we boven de 70%; in Hagen had hij mét wat foutjes alsnog 69%. Hij komt er wel!’ De tweede plek in de PSG was voor Gert Wiegand Bruss met C.S.I. (v. Waldo) met 64,25%. De Fries Kop Jansen Timberland (v. Tjitse van de Oergong) werd derde met 62,63%. Judith Piersten zat in zijn zadel. De overwinning in de Inter I was voor Tim ten Velde met Zo Lucky (v. Tristan), met 60,53%.
Leerlinge van Vai Bruntink, de Britse Alexandra Barr, schreef de Intermediaire II op haar naam. Ze stuurde Davingel (v. Davignon) naar 67,76%.

Uitstraling

Met de voor het Westfaler stamboek gekeurde hengst Schatzmann (v. Sandro Hit) reed Linda Verwaal voor de vijfde keer een Grand Prix-proef. ‘Het is zoals veel ruiter zeggen: “Thuis doet ‘ie het wél!” In het geval van Schatz is dat ook zo. Het is een heel ruig en talentvol paard, super ijverig ook. Hij is af en toe iets te enthousiast. Vandaag gaf hij ook weer een leuke toegift tussen de pirouettes in… gaat ‘ie ineens eners springen… dat soort dingen. Zo wisselt hij hele goede onderdelen af met dikke onvoldoendes. Als alles tijdens de wedstrijden nu eens op zijn plek zou vallen, zou hij echt prachtige scores kunnen halen. We gaan gewoon lekker door met als doel een gelijkmatige proef te rijden.’ De amazone die haar dressuurstal in het Overijsselse Enter heeft, rijdt graag hengsten. ‘Ze kunnen misschien wat dominant zijn, dat verschilt natuurlijk. Schatzman is af en toe wat stoer, maar alsnog een schatje. Zowel hij als Rocky hebben erg veel uitstraling, dat is natuurlijk mooi meegenomen bij zulke paarden!’ Toch rijdt Linda niet alleen hengsten. Ze heeft momenteel een jonge Jazz Rubin in training die Z1 is. Een grote Jazz-ruin is ze aan het klaarmaken voor de Lichte Tour.
In de Grand Pix was er een fijne score voor Miriam Hollander. Met de aansprekende Gribaldi-merrie Wilfonia liet ze 67,40% noteren.

Uitslag subtop Erica 21 mei 2016.

Tekst: Christine Dijk
Foto: Ingrid Truijens

Reacties