Subtop: Topscore Scholtens en Apache

Subtop: Topscore Scholtens en Apache

0 528

Op de subtop wedstrijd op het Hippisch Centrum Hulten waren naast Totilas met Matthias Rath nog genoeg andere mooie proeven te zien. De Grand Prix en de U25 telden vandaag mee voor kadervorming. Een duidelijke A-kaderscore was er voor Emmelie Scholtens met de KWPN-hengst Apache: 75,19%. In de U25-klasse was het Maxime van der Vlist die hoge ogen gooide. Met Bailey kwam ze tot 71,78%.

Emmelie vertelt over haar proef met de tienjarige UB40-zoon: ‘Over de gehele linie scoorden we heel constant, op een onvoldoende voor het halthouden en achterwaarts gaan na, waarin ik één pas te weinig reed. Daarnaast kreeg Apache -zoals altijd eigenlijk- negens op de uitgestrekte gangen. Het is mooi dat we verder overal zevens en achten voor scoorden, terwijl ik nog steeds het idee heb dat het beter kan. Apache kan namelijk echt nog meer zijn aandacht bij mij houden. Hij is op zo’n wedstrijd, waar het losrijden en de ringen waar de proeven verreden worden op één terrein zijn, behoorlijk afgeleid. Vooral bij het losrijden is dat lastig. Maar het geeft vertrouwen dat hij zelfs als hij geen topproef loopt zo hoog scoort.’ Voor de combinatie was het pas de vierde Grand Prix-start; twee keer binnen en twee keer buiten. In Hulten reden ze hun tweede A-kaderscore. Volgende week op Outdoor Gelderland maakt het duo het internationale debuut.
Tweede werd Margo Timmermans met haar pi-pa machine Utah (v. Metall). ‘Missie geslaagd!’, vertelt ze blij. ‘69.07% en dus de derde kaderscore!’ Derde werd Lynne Maas met Zamora (v. Krack C) met 67,83%. Vermeldenswaardig is ook de 64,08% van Thamar Zweistra met Hexagons Banderas (v. Rubi’s Radetzky Vr). De knappe donkerbruine is hiermee het zeventiende (!) paard dat zij nu officieel tot en met de Grand Prix heeft uitgebracht.

Van der Vlist: ‘Met minder druk gereden’

In U25-rubriek scoorde Maxime van der Vlist een prachtig resultaat, die haar haar tweede A-kaderscore opleverde. Ze stuurde de Negro-zoon Bailey naar 71,78% en werd daarmee eerste. ‘Op wedstrijd rijd ik altijd met het mes tussen de tanden, ik houd niet van risicoloze proeven’, vertelt de sympathieke amazone. ‘Maar de bondscoach en ook mijn trainer hadden me de tip gegeven om nu eens rustig de tijd te nemen voor de oefeningen en minder ‘scherp’ te rijden. Onder het motto “less is more” heb ik maar eens gekeken hoe dat uit zou pakken. Nou, supergoed dus! We haden hoge punten voor onze pirouettes, series en het binnenkomen. Ook de piaffe van Bailey scoort altijd goed.’ De amazone vindt haar sjieke donkerbruine ruin een superpaard. ‘Beter kan ik me echt niet wensen! Hij is lief, braaf, mooi en doet elke dag meer dan zijn best voor me. Hij is altijd werkwillig en meewerkend, en als hij een keer een oefening doorheeft, onthoudt hij die ook. Zwakke punten heeft hij niet.’

‘Ik heb wel iets met Hulten’

De amazone heeft Bailey al vanaf dat hij drie is. ‘Hij is door iemand anders zadelmak gemaakt, maar de vijfde keer dat er iemand op zijn rug zat was ik dat en vanaf dat moment heb ik hem alles geleerd. Het is een leuk detail dat ik hier in Hulten mijn eerste B-wedstrijd met hem had, vijf jaar geleden. En nu winnen we hier weer!’ De volgende wedstrijd voor Maxime en Bailey wordt een internationale wedstrijd in België. Daarna stat het NK op het programma. ‘Voorlopig blijf ik hem nog even U25 starten. Hij is nog jong, pas negen. Bovendien is er volgend jaar voor het eerst een EK in de U25-klasse, dat is natuurlijk heel erg interessant!’ Naast Bailey heeft de fanatieke amazone nog een driejarige hengst van Lord Leatherdale te rijden. ‘Hij was een kerstkadootje voor mezelf vorig jaar. Ik hoop dat ik met deze Hit the Headlines net zoveel succes zal hebben als met Bailey.’

Ook een kaderscore was er voor Josan van den Broek met Zetdorijke (v. Flemmingh) met 69,34%.

Overige rubrieken

De Inter II werd gewonnen door Jessica Buying met TC Washington (v. Polansky) met 64,87%. Ze werd op de voet gevolgd door Ceylan Avinal met Zygrande Le Coupied (v. Krack C). Lotte Meulendijks schreef haar debuut in de Inter I met MDH Ohio (v. Indoctro) op haar naam met net geen 69%. Met haar andere paard MDH Parole (v. Pasolongo) behaalde ze ook nog eens de derde plek. Tweede werd Saskia Timmermans-Melis met de Rubels-zoon Beekdal’s Zilverster met 64,14%.

Janny Pullen streek met de eer en het oranje lint in de Prix St. George. Met Brentano (v. Weltmeyer) behaalde ze een score van 68,49%. Imke Schellekens-Bartels stuurde Rialdo Royal (v. Riccione) naar 67,30% en de tweede plaats. Geert-Jan Raateland en de Ravel-dochter TC Beau Deux scoorden 66,97%; Anouk van Ipenburg-van der Tol werd vierde met 64,93%. Zij zat in het zadel van de Polansky-zoon Valdez.

In het ZZ-Zwaar noteerde Sylvia Naagen met Bijoux (v. Sunny Boy) 69,29% en 65,57%, waarmee ze twee oranje linten mee naar huis mocht nemen. De tweede groep ZZ-Zwaar leverde winst op voor Mirelle van Kemenade-Witlox met Decor Siebenstein (v. Sir Donnerhall II) met 67,71% en Caroline Boeren-Brands met Beckebauer D (v. Krack C) met 61,57%.

Uitslag 2015-06-28 Hulten

Foto: Remco Veurink

Reacties