Dressuurwedstrijd: Wat mag wel en wat mag niet?

Dressuurwedstrijd: Wat mag wel en wat mag niet?

0 6220
Pony Bixiedag 2016 © DigiShots

Bling bling en kleurig is de trend, en daar spelen fabrikanten van paardrijkleding gretig op in. In de training mag je natuurlijk dragen wat je wilt en leuk vindt. Maar wat is er toegestaan op een dressuurwedstrijd?  

Welk rijjasje mag wel en welke niet?

Over rijjasjes bijvoorbeeld krijgt de KNHS veel vragen. Op dressuurwedstrijden zijn jasjes toegestaan met een colbertmodel. Hieronder staan voorbeelden van modellen die wel en niet mogen. Het eerste en het tweede jasje voldoen aan de bepalingen die in het disciplinereglement dressuur aan een rijjas worden gesteld, waaronder “type colbert.”

Het tweede jasje lijkt op een dressuurrok, maar is dat niet vanwege de lengte van de panden. Het derde jasje is geen colbertmodel en mag dus niet. In het disciplinereglement staat niet dat de voor- en achterzijde (de panden) van een rijjas gelijk moeten zijn. Ook staat er niks over dubbele rijen knopen. Als er niets over in het reglement staat, is het toegestaan.  Vanaf de Lichte Tour wordt een zogeheten dressuurrok gedragen. Twijfel je toch nog of een bepaald model is toegestaan? Neem dan voor aanschaf even contact met de KNHS op.

Mag je speldjes op je rijjas dragen?

Voor het dragen van speldjes en andere uitingen is hoofdstuk 8 van het Algemeen Wedstrijdreglement van toepassing. Dat gaat over “Reclame-uitingen en/of sponsorvermeldingen”. Daarin staat dat “alle andere vormen van publiciteit of reclame (ofwel hetgeen niet is voorgeschreven in dit hoofdstuk) verboden zijn.”

Als je speldjes of andere uitingen draagt dan gelden de bepalingen van dit hoofdstuk dus. De afbeelding van een logo of beeldmerk op de revers (geborduurd of in de vorm van een speldje) mag bijvoorbeeld niet groter zijn dan 16 cm2  Dus ja, het dragen van speldjes op je revers is toegestaan.

Deze voorbeelden komen aan de orde in het wedstrijdreglement Dressuur. Daarnaast wordt aandacht besteed aan harnachement en bijvoorbeeld laarzen en sporen.

Bron: KNHS.nl.

Foto: DigiShots

 

Reacties