Na dressuur ook leeftijdsgebonden springwedstrijden

Na dressuur ook leeftijdsgebonden springwedstrijden

0 757
Francois Mathy Jr. - Crumley CSI Drachten 2016 © DigiShots

Nadat in februari bekend werd dat de KNHS dressuurwedstrijden in verschillende leeftijdscategorieën gaat organiseren, komen er nu ook leeftijdsgebonden wedstrijden voor jeugdige springruiters.

Veel kinderen starten al vanaf hun twaalfde jaar bij de paarden in plaats van met een pony. In de huidige springsport betekent dit dus dat zij moeten rijden tegen ruiters van alle leeftijden, waaronder ook volwassenen.

Internationaal konden jonge ruiters wel deelnemen aan Children (12-14 jaar), Junioren (14 tot 18 jaar) en Young Riders (18-21 jaar).

In de nieuwe pilot zijn er leeftijdsgebonden springrubrieken in de lagere klassen toegevoegd, speciaal voor ruiters tussen de 12 en de 18 jaar die starten met een paard.

Meer plezier

Het doel van deze nieuwe rubriek is om kinderen met leeftijdgenootjes te laten rijden. “Ze zijn in dezelfde leerfase en hebben dezelfde motoriek omdat even oud zijn,” aldus de KNHS. Sporten met leeftijdsgenoten leidt tot meer plezier, blijkt uit onderzoek.

“De deelnemers zijn enthousiast over deze jeugdwedstrijden,” legt Gert Naber van de KNHS uit. “Het is immers veel leuker om tegen leeftijdsgenootjes te rijden dan tegen deelnemers die veelal veel ouder zijn.”

De KNHS zoekt wedstrijdorganisaties die zelf een pilot willen organiseren. Die kunnen zich aanmelden via wedstrijden@knhs.nl

Bron: KNHS

Foto: Digishots

Reacties