Drafbaan Groningen verdwijnt en maakt plaats voor 50.000 toeschouwers

Drafbaan Groningen verdwijnt en maakt plaats voor 50.000 toeschouwers

draver drafsport KHRV
Archieffoto

Woensdagavond besloot de meerderheid van de Groninger gemeenteraad om vanaf volgend jaar afscheid te nemen van de drafsport in het Stadspark. Het college gaat werken aan plannen voor een evenemententerrein op de huidige locatie van de drafbaan. Hiermee wordt afscheid genomen van de bijna honderdjarige geschiedenis van de drafbaan

50.000 toeschouwers

Het stadsbestuur wil de huidige drafbaan omtoveren tot een evenemententerrein waar concerten voor meer dan 50.000 bezoekers gehouden kunnen worden. Daardoor is er geen ruimte meer voor de drafsport. Paardensportliefhebbers zijn het daar niet mee eens, omdat de drafsport in Groningen al jarenlang samengaat met evenementen als Kingsland en het Bevrijdingsfestival.

Coalitiepartijen GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA stemden in met het nieuwe plan van het evenemententerrein. Voorafgaand aan de raadsvergadering leek het einde van de drafsport al zo goed als zeker doordat de meerderheid van de raad vorige week al liet doorschemeren het plan van het stadsbestuur te steunen.

Verlenging van de sport

GroenLinks geeft aan het einde van de drafsport in het Stadspark betreurenswaardig te vinden voor betrokkenen. Tóch zien zij de drafbaan graag verdwijnen. “We moeten wel kijken wat we doen met het terrein zolang er niks mee gebeurt”, zegt Jeffrey van Hoorn.

D66 staat hen bij. Zij vragen of het mogelijk is om te blijven koersen, totdat de eerste schep voor het evenemententerrein de grond in gaat. Sportwethouder Inge Jongman wil daar geen beloften over doen, maar gaat onderzoeken of de drafvereniging tot na 1 januari 2021 kan blijven zitten. “De verwachting is dat dat niet langer zal zijn dan een half jaar”, aldus Jongman.

Is en blijft evenemententerrein

“De drafbaan is en blijft een evenemententerrein. We gaan alleen de broodnodige investeringen doen in watervoorzieningen, stroom, enzovoort. Ondanks de Coronacrisis blijven evenementen bestaan. We denken dat we de huidige festivalluwte kunnen gebruiken om aanpassingen aan het terrein te doen”, vertelt evenementenwethouder Glimina Chakor.

 

Bron: RTVNoord

Foto: Archief

 

Reacties