Doortje Gorter: “Je wilt de pluspunten van de merrie behouden en ervoor...

Doortje Gorter: “Je wilt de pluspunten van de merrie behouden en ervoor zorgen dat de hengst wat toevoegt”

Doortje Gorter - Lente

De Zeeuwse amazone Doortje Gorter reed tot voor kort op ZZ-Licht niveau, maar heeft zich de afgelopen jaren naast de sport ook flink verdiept in de fokkerij.  

Laagdrempelig

Gorter begint te vertellen over waarom ze is begonnen met fokken. “Mijn eerste paardje was een merrie, je ziet leuke veulentjes lopen in de wei en ik ben me toen ook gaan oriënteren op leuke hengsten in de buurt. Bij ons in Zeeland is alles best wel dicht op elkaar dus het is best laagdrempelig om een keuring of iets dergelijks te bezoeken. Ik ben daar rond gaan kijken en toen is het idee om zelf een veulen te fokken toch wel gaan kriebelen.”

Gewoon proberen

De amazone vond het vooral interessant hoe ze met de keuze van een hengst haar merrie beter kon maken. “Het eerste veulentje ben ik gaan dekken met mijn merrie Roma die al eerder veulens had gehad. Dus je weet een beetje wat je kunt verwachten, ik wilde het gewoon proberen. Toen dat eerste veulentje er eenmaal was kon ik niet meer stoppen.”

Een stal vol

“Mijn ouders zijn gelukkig altijd heel meegaand geweest en hebben mij altijd gesteund. Op een gegeven moment wilde mijn moeder ook een eigen paard. Toen hadden we er al twee, want ze wilde hem niet met mij delen”, vertelt Gorter lachend. “We stonden op een pensionstal en daar werd een veulentje geboren welke te koop stond, die hebben we toen ook gekocht. Toen we met onze merrie voor het eerst naar de keuring gingen werd ze meteen ster, De keuringsmeester zei: Je hebt echt wel een hele leuke merrie met veel potentie voor keur.” 

Springgefokt

“Ik had nooit verwacht dat ik zoveel zou gaan fokken, want ik wilde altijd gewoon de sport in. Maar de combinatie van je eigen veulen fokken en die later ook uit kunnen brengen in de sport is natuurlijk helemaal mooi. Lente wordt dit jaar vier en zijn we nu aan het doorrijden. Haar moeder is springgefokt en heeft een heel mooi achterbeen met veel ruggebruik. Een springpaard heeft vaak heel veel takt en is daarbij ook heel correct. Ik dacht dat daar wel een heel leuk dressuurpaard uit zou komen met de juiste hengst. Maar dat was wel even zoeken.”

Florencio

De amazone zocht ook buiten het KWPN-stamboek naar de juiste match. “Waarom zou een goedgekeurde hengst uit een ander stamboek niks toe kunnen voegen aan de Nederlandse fokkerij? Florencio was een mooie match en met hem hebben we haar gedekt. Als veulen was ze heel erg braaf, rustig en aanhankelijk. Toen ze twee was kwam ze wel duidelijk in de puberteit en merkte we dat ze vrij dominant was. Het is een heel leuk correct paard geworden, met een prachtige uitstraling, maar ze is wel een beetje dominant.”

Compensatie

“Als ze zo blijft en ik het uiteindelijk niet zie zitten om met haar door te gaan, dan ga ik met haar verder fokken. Het blijft leuk om dan te kijken wat we met een andere hengst toe kunnen voegen zodat die dominantie gecompenseerd wordt. In de merrielijn zit enorm veel sport, Lente heeft vier halfbroers en zussen die op hoog niveau springen. Dus waarom zou het zo zijn dat alleen zij een kink in de kabel is? Ik denk dat er heel veel inzit, misschien wordt ze vanzelf wel heel braaf. De tijd zal het leren.”

Super combinatie

Drie jaar geleden kocht de familie Gorter de tuigmerrie Whoop (v. Cinovo), waar ze nu ook mee fokken. “Vorig jaar hebben we haar gedekt met Henkie (v. Alexandro P), maar toen is het veulen helaas een paar weken voor de uitgerekende datum overleden. Dit jaar gaat het wel allemaal goed en is ze drachtig van Donier (v. De Niro). Ik ben er van overtuigd dat als er een veulen uitkomt, dat het supergoed kan lopen. Ik voel het aan mijn water”, lacht de amazone. “En anders heb je een erg leuk paard voor de basissport, dat is natuurlijk ook wel de insteek. Je wilt de pluspunten van je merrie behouden en ervoor zorgen dat de hengst wat toevoegt. Whoop heeft een heel sterk achterbeen en is mooi bergop gebouwd, Donier heeft veel souplesse en dressuurbloed, dus ik ben heel benieuwd wat eruit komt!”, besluit Gorter. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Doortje Gorter

 

 

Reacties