Door de ogen van de osteopaat

Door de ogen van de osteopaat

0 840

Soms loop je tegen problemen met je paard op, die je niet makkelijk kan verklaren. Natuurlijk schakel je dan je dierenarts in en vaak lost dat een hoop op. Soms is het nodig verder te kijken. Je kan dan ook een beroep doen op andere specialisaties, zoals acupunctuur, shiatsu, craniosacraal  en ga zo maar door. Wij legden ons oor te luister bij Stefan Alen, osteopaat én een van de initiatiefnemers van de internationale osteopathie-opleiding ICREO en werden wegwijs gemaakt  in de wereld van alternatieve geneeswijzen.

De genezing moet van binnenuit komen en niet door toevoeging van iets van buitenaf.

Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld shiatsu en osteopathie?
‘Shiatsu of drukpuntenmassage is gebaseerd op de acupunctuur en deze heeft zijn oorsprong in het oosten. Osteopathie daarentegen is ontstaan in de westerse wereld. Het zijn wel allebei relatief oude geneeswijzen. Acupunctuur is al vierduizend jaar oud. Humane osteopathie is heel wat jonger en ontstaan rond 1870 in de VS. De voorvader van de osteopathie, Dokter AT Still zag in het wilde westen dat sommige mensen ziek werden en overleden aan meningitis en anderen niet. Hij vroeg zich af waarom dat zo was en kwam tot het besluit dat het falen van het lichaam in het lichaam zelf te vinden was. Bijgevolg moest ook de remedie in het lichaam zelf gezocht worden. De genezing moet van binnenuit komen en niet door toevoeging van iets van buitenaf. Dit is een totaal andere denkwijze dan wat we gewoon zijn in onze klassieke geneeskunde, die zoals we deze nu kennen, pas van na de Tweede Wereldoorlog is.’


Lees het totale artikel in het meinummer van Hoefslag. Hierin wordt verder ingegaan op waarom het wegwerken van blokkades in de structuur van een lichaam zo belangrijk is, wat de effectiviteit van osteopathie is, wat stress doet bij dieren, of er typische paardenaandoeningen (denk aan PPID of hoefkratol) zijn die je kunt behandelen via ostepathie, en hoe de samenwerking met je dierenarts zou moeten verlopen.  Heb je het meinummer gemist? Geen probleem bestel een exemplaar via deze link, of neem een aantrekkelijk proefabonnement.

Tekst: Hilde de Wachter
Foto: Remco Veurink

Reacties