Dominique Marijnissen: “Bij de derde sprong ging het mis”

Dominique Marijnissen: “Bij de derde sprong ging het mis”

0 1482
Dominique Marijnissen & C'est Liza

Dominique Marijnissen beleeft een turbulent jaar met haar merrie C’est Liza (v. Painted Black). Afgelopen maart gleed de merrie uit waardoor ze beiden ten val kwamen. De combinatie reed zaterdag de eerste wedstrijd sinds de val en de Covid-19 pandemie.

Uitgegleden

De combinatie reed in februari haar laatste wedstrijd. Daarna brak de Covid-19 uit waardoor er tijdelijk geen wedstrijden waren. De combinatie trainde thuis door en besloot veel af te wisselen in de training. Marijnissen vertelt “Dressuur rijden wisselde we af met trainen op het land en galoptraining. Eind maart ging het mis. Ik reed op het land en het ging heel goed. Ze maakte een twee gekke sprongen en bij de derde gleed ze uit. We kwamen beide ten val en vanaf daar weet ik niks meer.”

Zware hersenschudding

“Gelukkig was mijn moeder erbij. Ik werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar ze direct een CT scan maakten. Ik moest een nachtje blijven en hield er rugpijn en een zware hersenschudding aan over. De twee weken daarna kon ik heel weinig, ik was snel moe en kreeg hoofdpijn. Vier weken na het ongeluk ben ik weer rustig gaan rijden en de training op gaan bouwen” vertelt de amazone.

Geen schade

Marijnissen heeft de merrie zelf kunnen kopen. “Ze had vorig jaar een peesblessure en toen was het moment er dat ik haar over kon kopen. Nadat we gevallen waren merkte je wel dat ze een beetje stijf was. Ik heb haar helemaal na laten kijken door de dierenarts maar ze bleek geen schade te hebben. We hebben haar weer rustig aan opgebouwd en toen gekeken of er weer wedstrijden waren. Ik wilde niet meteen starten, ik moest mezelf er even geestelijk op voorbereiden” vertelt ze.

Krap

Afgelopen weekend kwam de combinatie aan start op de Subtop wedstrijd in Sneek. Marijnissen vertelt “We hebben weleens een betere proef gereden maar hadden nu ook geen wedstrijdritme. Met opzadelen kreeg ik mijn laars niet dicht waardoor ik nog maar kort de tijd had om los te rijden. Dat was wel een beetje krap. Het eerste gedeelte van de proef ging heel goed maar in het galopgedeelte slopen er wat foutjes in. In de zigzag appuyementen wordt ze wel wat heter met de wissels. Daarna maakte ik een telfout in de serie om de vier, het was niet slecht maar het kan veel beter. Toen ik klaar was, was ik wel heel blij.”

Zelf opgeleid

“Ik wil nu eerst wedstrijdritme op doen voordat ik een niveau hoger ga. Het doel is wel om haar Inter A te gaan starten. Ik heb haar al negen jaar op stal, ze kwam toen ze 3,5 jaar was en net zadelmak. Ik heb haar zelf opgeleid dus het lijkt me wel heel gaaf om met haar Grand Prix te rijden. Ze heeft totaal geen merrie gedrag maar in de galop kan ze wel snel heet worden, dan merk je wel dat het een dametje is. Het is nog een beetje knutselen want ik heb ook nog nooit eners gereden. Het opleiden vind ik een hele leuke weg en het gaat steeds beter” vertelt de amazone enthousiast.    (MK)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Dominique Marijnissen

Reacties