Dominique Kaffa: “Door Bella leef ik mijn kinderdroom”

Dominique Kaffa: “Door Bella leef ik mijn kinderdroom”

0 1872

Vier jaar geleden liet Dominique Kaffa haar ultieme kinderdroom uitkomen: haar eerste eigen paard. Ondanks alle tegenslagen van de afgelopen tijd, is de band tussen haar en haar tinker Bella nu sterker dan ooit. Zowel de amazone als haar pony vullen elkaar zo goed aan, dat tegenwoordig niks meer te gek is. Op Instagram geven ze veertienduizend volgers een kijkje in hun bijzondere verhalen.

Kaffa was negentien jaar oud toen ze besloot op zoek te gaan naar haar eerste paard. “Ik studeerde aan het hbo en had op dat moment de middelen om een paard te komen”, blikt ze terug. “Natuurlijk is een eigen paard als paardenmeisje altijd al mijn droom geweest, maar toen het zo ver was wist ik opeens niet meer waar ik moest beginnen. Na veel zoeken op Marktplaats en zelfs een bezichtiging kon ik maar niks vinden wat bij me paste. Ik besloot de zoektocht op een lager pitje te zetten en het een beetje op me af te laten komen”.

Driekleur

De amazone focuste zich op andere dingen, totdat ze spontaan een keer Marktplaats opende in de trein naar school. “Het eerste wat ik zag was een foto van Bella, ik was op slag verliefd”, legt Kaffa enthousiast uit. Ze besloot de voormalige eigenaresse een berichtje te sturen over de merrie. “Een week later ging ik bij Bella langs, ze was zadel- ruiter en verkeersmak maar ze was nog niet ingereden. Ik heb er even opgezeten en dat was toen kwam ik er achter dat ze echt de kat uit de boom kon kijken. Toen ze een klein bokje gaf bij het rijden wist ik het gelijk: ‘Dit is de eigenwijze driekleur die ik zó graag wilde hebben’. Ik herkende heel veel van mezelf in haar. Dat afwachten, niet gelijk super geïnteresseerd doen maar wel nieuwsgierig zijn en het opstandige. Voor mijn gevoel kon dit heel leuk gaan worden”.

Twijfelen

De eerste tijd samen verliep niet zonder slag of stoot. “Toen zelfs het hoeven uitkrabben vreselijk ging, begon ik heel erg aan mezelf te twijfelen. Ik wist niet of ik haar wel aankon en of ik wel genoeg ervaring had voor een eigen paard. Longeren snapte ze ook niet en de bak was een grote blubber bende, dus ik besloot om haar mee naar buiten te nemen om te kijken hoe ze dat aan zou pakken. Gewoon om te proberen en dan zouden we wel zien hoe het ging. Op dat moment kwam ik er achter dat ze super braaf was buiten en dat ze het super leuk vond. We zijn toen verhuisd van stal en zijn ons gaan focussen op het rijden”.

Tegenslagen

Kaffa vervolgt: “Het rijden ging super en er was geen wolkje aan de lucht, totdat in 2017 beek dat ze CPL bleek te hebben. Dat is een chronische en progressieve ziekte aan de lymfe. Hierdoor kunnen de lymfe afvalstoffen niet goed afvoeren waardoor er vochtophopingen ontstaan in de benen. Dat ging gepaard met kreupel lopen, open wonden, pus en bloed. De ene tegenslag na de andere volgde, maar ik wist dat ik alles voor haar moest doen. Dat zal ik ook altijd blijven doen, dat verdient ze gewoon. Zij doet alles voor mij, dus ook tegenslagen kunnen we samen aan”.

Op dat moment zat de amazone even met haar handen in haar haar. “Die periode ging gepaard met super veel tranen en onzekerheid over het verdere verloop. De afgelopen jaren zijn haar benen wel achteruit gegaan, maar momenteel is het wel stabiel. We staan nu op een superfijne stal waar ze de hele dag buiten staat en onbeperkt hooi kan eten. De ziekte is er nog steeds, maar hij slaapt op dit moment”.

Bitloos

In 2018 reed de combinatie hun eerste dressuurwedstrijd. “Dat was heel grappig. We waren nog helemaal niet klaar voor onze eerste wedstrijd maar reden wel gelijk naar een winstpunt. De galop was nog helemaal niet bevestigd, maar op het moment dat we de ring in kwamen liep ze de sterren van de hemel. Ze deed alles zoals het zou moeten volgens de boekjes, ik heb ook echt tranen gelaten na het afgroeten. We hebben dat samen voor elkaar gekregen, dat was echt een bijzonder moment”.

Vlak daarna maakte de combinatie de overstap naar bitloos rijden. “Ik heb een paar shows gezien waar ze bitloos reden en ik voelde me daar heel erg fijn bij. En als een bit niet nodig is, dan hoeft het van mij ook niet persé. Bella vond het eerst een beetje gek, maar pakte het erg snel op en nu gaat het echt fantastisch”.

Spiegel

De combinatie is ondertussen alweer ruim vier jaar bij elkaar en dat is ook wel af te lezen aan de band die ze opgebouwd hebben. “Bella en ik kunnen elkaar intens aanvoelen”, legt Kaffa uit. “Ze is een enorme spiegel voor mij. Als ik blij, maar ook chagrijnig of verdrietig ben kan ze dat heel erg reflecteren. Ze zoekt me dan echt op en probeert kan dan echt haar hoofd in mijn armen leggen. Alsof ze wil zeggen dat alles goed komt, dat is erg bijzonder om mee te maken. Ik kan doen alsof ik me goed voel, maar als dat niet zo is prikt ze daar dwars doorheen. Zo ben ik een hele poos overspannen geweest, Bella heeft me daar echt doorheen getrokken. Ze heeft mij geleerd om te zijn wie ik ben en om dicht bij mezelf te blijven. Ik weet nu dat ik me niet voor hoef te doen als iemand anders”.

Kinderdroom

“Toen ik haar kocht had ik nooit verwacht dat ik met een paard zo op hetzelfde level zou zitten, het is intens mooi om dit gevoel vanuit haar terug te krijgen. Zelfs op het strand hebben we nu een paar keer tuigloos gereden, dat is zo’n onwijs goed gevoel. Ze kan weg als ze wil, maar ze blijft bij me en ze past op me. Niks is te gek. Ze denkt altijd mee en wil altijd voor me werken, zelfs als ik me minder voel trekt ze me gewoon mee. Bella is de pony waar ik als klein meisje altijd van droomde. Ze is alles wat ik ooit gewild heb als kind, dat is fantastisch”, vertelt de amazone trots.

“Bella heeft mij de beste versie van mezelf gemaakt. Ik ben door haar veel meer geduldig geworden, want anders krijg je bij haar niks voor elkaar. Ze heeft me geleerd dat we in ons eentje net niks zijn en dat we samen de hele wereld aan kunnen. Dat gevoel is heel sterk. De afgelopen jaren is ze van een gesloten oester veranderd in een open boek, we doen alles samen. De connectie wordt steeds sterker, het is net alsof we elkaar al een leven lang kennen. We kunnen lezen en schrijven samen. Ik wil haar dan ook zo lang mogelijk een pijnvrij en comfortabel leven bieden. Daarnaast wil ik leren haar zo goed mogelijk te begrijpen en willen we verder met het tuigloos rijden. We gaan kijken hoe gek we het samen kunnen maken, want elke dag met Bella is een feestje. Ze staat altijd op de eerste plaats en ik hoop haar bij me te houden totdat ze hopelijk heel oud wordt”.

Volg Dominique en Bella ook op Instagram: @Gypsyhorsebella

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Eliane van Schaik Photography/ Renate Vos Fotografie

Reacties