Dominique D’Hoore: ‘Amateurruiters kunnen een opsteker goed gebruiken’

Dominique D’Hoore: ‘Amateurruiters kunnen een opsteker goed gebruiken’

0 4824
vos paard hoofd knotjes

Amazone Dominique D’Hoore kondigde deze week aan dat zij een dressuurcompetitie op gaat zetten voor de echte amateurruiter, de ‘Wolfshoeve Cup 2019’. Aanleiding is de constatering dat op de startlijsten van de diverse regiokampioenschappen steeds vaker de namen van professionele ruiters prijken.

“Ik heb niks tegen profs,” legt D’Hoore uit. “Ik ben er tenslotte zelf een. Maar de gemiddelde amateurruiter kan goed een opsteker gebruiken.”

Wolfshoeve Training

Grand Prix ruiter Brecht D’Hoore en Lichte Tour amazone Dominique D’Hoore- van der Horst runnen samen Wolfshoeve Training in Hoogerheide. D’Hoore organiseert vanuit het bedrijf en de ruitersportvereniging Sint Martinus regelmatig wedstrijden. Daarnaast geeft ze veel les.

“Tussen mijn lesklanten zit een leuk meisje, een echte amateur, ze is net overgestapt van de pony’s naar de paarden. Onlangs reed ze met haar paard op de regiokampioenschappen in de klasse L tegen een goedgekeurde hengst met daarop een profruiter. Ik weet niet of dat eerlijk is of niet, maar ik denk wel dat we moeten oppassen dat de amateurruiters het leuk blijven vinden. Voor hen is het ook leuk om doelen te halen en dan heb ik het niet uitsluitend over een winstpunt.”

Uitdaging hebben

De betreffende amazone beklaagde zich zelf overigens niet over het kampioenschap en het feit dat ze het tegen een professional op moest nemen. “Zij was niet teleurgesteld. Ze wist van tevoren wie er meededen en ze was heel blij dat ze 7e was geworden. Die prof mag volgens de reglementen ook gewoon op de regiokampioenschappen starten, maar vroeger werden ze uitgesloten. Ik weet niet of dat beter is, maar ik weet wel dat het voor onze lesklanten belangrijk is dat ze een uitdaging hebben en de kans om zich ergens voor te selecteren. Ik heb daar de middelen voor, dus ik wil graag iets voor ze doen.”

Criteria bepalen

De bedoeling is dat in Hoogerheide in het voorjaar, tijdens het outdoorseizoen, een competitie begint voor echte amateurs. Wie dat zijn moet D’Hoore nog bepalen. “Mijn man Brecht D’Hoore is ook professioneel ruiter en mijn moeder is jurylid en rijdt ook veel. Samen met hen ga ik daarover brainstormen. Het is best lastig om de criteria te bepalen. Je zou kunnen zeggen dat een amateurruiter maximaal één paard in de subtop rijdt of maximaal in het Z heeft gereden. Of het is een ruiter die maximaal twee startkaarten heeft. Zoiets zal het worden en dat kan ik als vereniging ook controleren. Ik ga gewoon kijken of het leuk is en aanslaat en dan kunnen we altijd nog zaken verbeteren.”

Reacties pijlen

De statement van D’Hoore op Facebook, over professionals op regiokampioenschappen, leverde alvast tientallen reacties op. “Het is absoluut niet zo dat ik profs wil weren en ik zou niemand voor het hoofd willen stoten. Mijn bericht was ook bedoeld om de reacties te pijlen en om er achter te komen hoe andere mensen daarover denken. Wij organiseren nu al om het jaar een soort finale voor de ruiters die bij ons gereden hebben. De winnaars van alle rubrieken strijden dan tegen elkaar. Het is een kleinschalige wedstrijd en dienst als en soort afsluiting van het jaar. Een keer wat extra voor de amateurs.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: archief Remco Veurink

De laatste jaren prijken in de KNHS basis dressuursport (regio) kampioenschappen veel namen van professionele ruiters op…

Geplaatst door Dominique D'Hoore – van der Horst op Maandag 28 januari 2019

Reacties