Dochters van Emerald en Governor scoren op IBOP Berlicum

Dochters van Emerald en Governor scoren op IBOP Berlicum

Jabiola KWPN Kampioenschappen 2017 © DigiShots

De CK-kampioene van 2017, de Emerald-dochter Jabiola, en de Governor-dochter Kyamanda waren de twee best scorende merries op de IBOP in Berlicum. Zij slaagden met 85 respectievelijk 84 punten.

Jabiola

Twee jaar geleden schreef Jabiola (v.Emerald van ’t Ruytershof x Spartacus) van fokker Ad Smolders geschiedenis door een abnormaal hoge score van 95 punten voor het vrij springen te behalen. In datzelfde seizoen verdiende deze merrie van Harrie Smolders’ ook de CK-titel van Noord-Brabant en eindigde ze als vierde op de Nationale Merriekeuring. “Als zo’n merrie dan staat aangemeld voor de IBOP, dan hoop je datzelfde positieve beeld terug te zien onder het zadel en dat was gelukkig echt het geval!”, is inspecteur Arnold Kootstra enthousiast. “De kwaliteit die ze bij het vrij springen liet zien, zagen we vandaag ook terug. Ze liet een hele constante verrichting zien en springt elke keer heel mooi in de manieren, met een goede voorbeentechniek, veel bascule, goede sprongafloop en veel atletisch vermogen. Ze galoppeert en springt met veel afdruk en laat zich ook nog eens heel goed rijden. Als juryleden konden we echt genieten van deze verrichting.” Voor alle springonderdelen ontving de door Rianne Smolders voorgestelde merrie een 8,5 en daarmee kwam ze uit op 85 punten. Van de negen springmerries slaagden er zes.

Kyamanda

Met twee goed scorende dochters maakte Governor goede reclame vandaag. De vierjarige Kyamanda uit een moeder van Johnson slaagde met een mooi puntentotaal van 84. Ze kreeg een 8 voor de galop en 8,5-en voor alle andere onderdelen. “Deze merrie viel echt op met haar geweldige houding en balans. Ze laat zich heel fijn bewerken en werd mooi naturel voorgesteld. Ze stapt met veel ruimte, tact en souplesse. In draf valt haar goede techniek op en kan ze al goed schakelen in het lichaam. De galop is eveneens goed gedragen. Kortom een opvallend paard!”, licht inspecteur Toine Hoefs toe. Kyamanda werd daardoor direct elite. De Governor-dochter Khedira Electra verdiende 81 punten, inclusief 8,5-en voor stap, draf en souplesse. Zij werd aansluitend ster verklaard met 75 punten voor exterieur. “Deze Governor-dochter heeft een mooie, zuivere stap en draf met heel veel expressie, lichtvoetigheid en schakelvermogen. In galop zou ze het voorbeen nog iets meer vanuit de schouder kunnen gebruiken, en ze liet zich in de verrichting fijn bewerken.” Van de 22 dressuurmerries slaagden er 15.

Zie ook: Emerald-dochter naar monsterscore op SK: ‘Een schoolvoorbeeld!’

Bron: KWPN

Reacties