Dochter van kampioensmerrie Evora draagmoeder van broertje of zusje

Dochter van kampioensmerrie Evora draagmoeder van broertje of zusje

Ja, lees de titel nog maar eens goed… hij is een beetje cryptisch. Kampioensmerrie Evora (v. Insterburg TSF) van Jeannette van der Staak wordt opnieuw moeder. Dat op zich is geen groot nieuws, wél opmerkelijk is dat niet zijzelf, maar haar dochter het veulen zal dragen.

Lady Evora JVDS (v. Glock’s Toto Jr) is dus dragend van haar halfzusje! De vader van het veulen is Governor (v. Totilas). Jeannette van der Staak legt uit: “Evora is voor mij een hele speciale merrie. Ze werd niet alleen kampioen bij het Trakehner stamboek, maar ook reservekampioen bij het KWPN en behaalde daar de predicaten elite en IBOP. Graag wil ik ook het sportpredicaat er op rijden, vandaar dat ik haar niet zelf haar veulen laat krijgen.”

Ongeluk op stal

Vorig jaar zou Evora al in de sport worden uitgebracht, maar door een verhuizing had haar eigenaresse te weinig tijd om serieus te trainen en tot overmaat van ramp raakte de merrie gewond door een ongeluk op stal. “Ze is geopereerd en heeft geruime tijd op de kliniek gestaan. Ze is gelukkig helemaal hersteld; ik denk dat ik haar in september in het Z ga starten.”

Siegerstute

Evora als Siegerstute, als driejarige. (Foto: HorseMoments.nl)

Van der Staak kocht Evora als jaarling. In 2014 werd de merrie uitgeroepen tot Siegerstute van het Trakehner Verband. De moeder van de merrie is de befaamde Evita XII (v. Schwadroneur), die bijvoorbeeld de goedgekeurde hengst Easy Game (v. Gribaldi) en de kampioensmerries Evviva (v. Kaiser Wilhelm), Elvira (v. TCN Partout), Elba (v. Gribaldi) en Elize (v. Hofrat) bracht. Haar vader is de Grand Prix-dressuurhengst Insterburg (v. Hohenstein).

Belangrijke informatie

Naast haar eerste veulen Lady Evora schonk Evora het leven aan nog twee dochters, Miss Evora JVDS (v. Totilas) en Evoria JVDS (v. Millennium), de eerste twee droeg ze zelf, de derde is een et-veulen. Van der Staak: “Ik vind het belangrijk dat een merrie eerst een of twee veulens krijgt. Het levert nuttige informatie op over hoe ze is als moeder. Het Millennium-veulen komt ook uit een draagmerrie. Dat is een fantastisch paard, maar helaas is ze niet helemaal gezond, waardoor we haar niet nog een dracht willen aandoen.”

Draagmoeder

Een goede volgende draagmoeder is niet zomaar gevonden. Van der Staak: “Het is heel lastig om een fijne draagmerrie te vinden, met een goed karakter. Bij ons is het belangrijk dat de merrie en het veulen veel in handen komen, een draagmerrie is bij ons geen fabriek. Afgezien van het karakter heb je ook nog de ‘gewone’ medische factoren die een rol spelen. De hengstigheid moet synchroon lopen en dan nog: blijft het embryo zitten?”

Grote merrie

“Nu wil het geval dat we er al hard aan zaten te denken om Lotje, zoals we Lady Evora noemen, te laten dekken. Zij is namelijk heel groot voor een driejarige, zeker al 1.74m. Even pas op de plaats maken leek een goed idee. Dan kan ze daarna naar de keuring. Predicaten heeft ze nog niet, en ook al komt ze uit een geweldig nest, dan fok ik er liever toch nog niet mee. De oplossing voor een draagmoeder voor een volgend embryo van Evora lag dus voor de hand! Toevallig (of niet?) hadden de merries dezelfde cyclus: het overzetten van een embryo lukte in één keer, mede dankzij onze fantastische dierenarts. Gevoelsmatig vind ik het mooi dat moeder en draagmoeder letterlijk en figuurlijk dicht bij elkaar staan.”

Hengstveulen?

Na drie merrieveulens hoopt Van der Staak op een hengstje. “De moeder van Evora kreeg slechts twee hengsten, die momenteel allebei Lichte Tour lopen. Dus misschien zit ‘de mannetjes’ niet zo in de genen. Maar wie weet, het zou wel een keer mooi zijn!”

Tekst: Hoefslag, overname niet toegestaan

Foto boven: Privébezit

Reacties