Djura Kuil Nederlands kampioen Level jonge paarden MCI-NL

Djura Kuil Nederlands kampioen Level jonge paarden MCI-NL

Djura Kuil met Justiceiro Nederlands kampioen Level Jonge Paarden MCI-Nl foto Sharon Noppert

Afgelopen zondag was het NK voor Iberische rassen (PRE en Lusitano) in Lunteren. Door het Coronavirus werd het NK in afgeslankte vorm georganiseerd. De sportieve strijd was er niet minder door en er konden mooie kampioenen gehuldigd worden.

Verrast

Bij het MCI-NL zijn de proeven anders dan de reguliere proeven uit de breedtesport of de subtop. Naast de pittige proeven voor oudere paarden plus Kür op muziek, is er ook een Level Jonge Paarden. Djura Kuil kwam hierin aan start met de Lusitano Justiceiro. Nadat ze de hoogste score neerzette werd ze gehuldigd als Nederlands kampioen. “Hij heeft me zo verrast zondag”, vertelt Djura blij. “Ik heb echt van hem genoten. Hij was zo ontspannen, op lengte en van mij. Echt heel fijn!”

Heet

De rust bewaren is het moeilijkste punt bij Justiceiro. “Hij is van Hester Bischot. Zij heeft hem twee jaar geleden uit Portugal gehaald, maar ze had eigenlijk geen tijd voor hem. Ze zocht iemand die hem voor haar kon en wilde rijden. Ik ben hem toen gaan proberen en dat klikte goed, ook al is hij erg heet. Ik rij Justi nu een half jaar. Het belangrijkste is dat ik hem met veel rust rij en lengte probeer te krijgen. Lusitano’s zijn van zichzelf al wat korter in de passen, dus als ze heet worden wordt het beeld onrustig.”

Potentie

“Bij het Level Jonge Paarden kijken ze vooral naar de potentie als dressuurpaard. Hij heeft een gigantisch sterk achterbeen en drie hele goede gangen. Als hij zo heet wordt dan laat hij zich minder goed zien, maar nu was dat dus niet het geval. Ook heel fijn dat de juryleden ook inzagen hoeveel talent hij heeft.” De rubrieken op het NK werden gejureerd door Monica Drohm, Piet Groen en Paula Osterholt.

Genieten

“Uiteindelijk is hij een keer voor de verkoop, maar we trainen nu eerst lekker door. Ik ben ook al bij de reguliere breedtesport gestart in het L1. Hij krijgt nu eerst even vakantie en mag lekker de wei in en over de galoppeerbaan. Daarna gaan we verder werken richting het M, maar we nemen vooral de tijd. Ik geniet iedere dag van hem. Hij heeft al zoveel progressie gemaakt, de rest komt ook wel, maar het genieten staat voorop!”

Overall Nederlands kampioen

Het overall Nederlands kampioenschap ging over de verschillende levels. Hester Bischot ging met zowel de Nederlandse titel als de reservetitel naar huis. Met H-Trovas do Penedo werd ze Nederlands kampioen en met HVT do Penedo werd ze reserve kampioen.

Hester Bischot met H-Trovas de Penedo foto Sharon Noppert fotografie

Normaal geldt het NK als kwalificatie voor het EK waar zo’n 350 paarden uit negen landen samen komen. De editie van dit jaar zou in Milaan plaatsvinden, maar gaat door de Corona niet door.

Bron: De Hoefslag

Reacties