Dierenbescherming start campagne tegen paardenleed

Dierenbescherming start campagne tegen paardenleed

0 552

Paarden en pony’s zijn, op honden en katten na, het vaakst slachtoffer van verwaarlozing. In 2019 kwamen er maar liefst 1327 meldingen binnen over verwaarloosde paarden en pony’s. Dat is ruim een kwart van alle zaken die binnenkomen bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Veelvoorkomende problemen waren het ontbreken van juiste vachtverzorging, huisvesting en het verwaarlozen van de hoefverzorging. De Dierenbescherming is daarom een campagne gestart om in de toekomst dierenleed te voorkomen.

Verschillende oorzaken

Jan Verkuijl, inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, vertelt aan De Telegraaf dat er in 12 procent van de gevallen geen sprake is van een overtreding. In de andere gevallen zijn het bijvoorbeeld dieren die ondervoed zijn, een ingezakte rug hebben, onverzorgde staart en manen of geen schuilmogelijkheid hebben. “Paarden en pony’s staan meestal niet achter de voordeur. Ze staan vaak op een stuk land naast een openbare weg en zijn voor iedereen goed zichtbaar”.

Volgens Verkuijl heeft paardenleed verschillende oorzaken. Hij legt uit dat het vaak voorkomt dat mensen pony’s goedkoop aanschaffen op de paardenmarkt, maar geen rekening houden met huisvesting en verzorging. “Ook zie je vaak dat de leukigheid er na een paar maanden vanaf is”.

Aandacht

In de campagne ‘Help ons redden’ vraagt de dierenbescherming nu aandacht voor de dieren. Daarnaast willen ze de komende jaren met beter voorlichtingen en lobby voor strengere wetgeving, ervoor zorgen dat er steeds minder dieren gered hoeven te worden.

Bron: Dierenbescherming / Telegraaf

Foto: Remco Veurink

Reacties