Saskia Siebers wint NK-enkelspan

Saskia Siebers wint NK-enkelspan

koets
foto: Remco Veurink

Saskia Siebers werd in Wierden voor de derde keer op rij gekroond tot nationaal kampioene bij het NK enkelspannen voor paarden. Rudolf Pestman won net als vorig jaar het zilver, Frank van der Doelen kreeg het brons omgehangen.

Siebers pakte met haar Axel direct na de dressuur de leiding door een score van 40.53 strafpunten te noteren. Daarmee bleef ze voor op Ans van de Velden die voor haar proef met Ceasar 41.78 strafpunten verdiende. Pestman reed met Diesel met 44.89 strafpunten de derde score bij elkaar.

Pittige marathon

Een dag later kreeg het deelnemersveld een pittige marathon voorgeschoteld. Daarin noteerde Bas de Koning met Atleet in vier hindernissen de snelste tijd waardoor de menner dit onderdeel op zijn naam schreef en opklom naar de derde plek in het klassement. Jaap van der Horst was met Zorro goed voor de tweede tijd, terwijl Frank van der Doelen met Sterre derde werd.

Siebers reed naar de zevende plek in dit onderdeel, maar dit bracht haar koppositie in het klassement niet in gevaar.

Niet te verslaan

De strijd om de medailles werd uitgevochten in de afsluitende vaardigheid waarin met name de tijd voor veel verschuivingen in het klassement zorgde. Van der Doelen bleek in dit onderdeel niet te verslaan door alle balletjes op de kegels te laten liggen en alleen wat strafpunten voor tijd te noteren. Daarmee won hij niet alleen dit onderdeel, maar stelde zo ook het brons veilig.

Peter Zeegers en Siebers bleven beide als enigen binnen de tijd, maar zagen allebei een balletje in het zand rollen. Zeegers was met Canita een fractie sneller waardoor hij tweede werd in dit onderdeel en Siebers naar de derde plek werd verwezen. Het goud kwam voor de menster niet in gevaar waardoor zij voor de derde keer op rij de nationale titel pakte.

Vertrouwde gevoel

‘Het is gewoon weer gelukt,’ reageert Siebers na de huldiging. ‘Dat ik de dressuur won was al heel mooi. Vaak zit ik wel bij de eerste vijf, maar een overwinning daarin is nog niet heel vaak gebeurd. In de marathon moest ik echt als allerlaatste starten. Toen voelde ik wel een bepaalde druk. Normaal rijd ik heel aanvallend. Nu ging ik wat meer verdedigend rijden.’

Dat gevoel kon de Nederlands kampioene in de vaardigheid wat meer los laten. ‘Daardoor kreeg ik weer het vertrouwde gevoel. Verder was ik dit weekend eigenlijk niet echt bewust bezig met het kampioenschap. Pas toen het volkslied speelde bedacht ik mij dat het alweer de derde keer is, ik ben hier heel blij mee.’

Uitslagen:

1. Saskia Siebers, Axel, 131,92
2. Rudolf Pestman, Diesel, 140,25
3. Frank van der Doelen, Sterre, 141,62
4. Eline Houterman, Vygo, 144,60
5. Arie Dibbits, Elton John, 146,38

Bron: KNHS

Klik hier voor alle uitslagen.

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 41)

Reacties