Demy Rensink: “Binnen één jaar van L2 naar Z1”

Demy Rensink: “Binnen één jaar van L2 naar Z1”

0 3916

Demy Rensink (21) kreeg één jaar geleden de toen 10-jarige Esprit (v. Westpoint) onder het zadel. 9 weken later reed de combinatie zijn eerste L2 wedstrijd en één jaar later start Rensink de vosmerrie in de klasse Z1. Een noemenswaardige prestatie.

“Hiervoor bracht ik enkel jonge paarden uit op wedstrijd,” vertelt Rensink enthousiast. “Ik werk op een springstal, waar ik paarden rijd en stalwerkzaamheden uitvoer. Daarnaast rijd ik verschillende paarden bij mensen aan huis: ik maak jonge paarden zadelmak en help mensen vooruit als er zich problemen in de opleiding van het paard voordoen. Tot vorig jaar reed ik niet hoger dan de klasse L2. Die wedstrijden reed ik dan met jonge paarden die daarna verkocht werden.”

Facebook

Rensink wilde daar verandering in brengen en ging op zoek naar een paard voor de hogere klassen. Hij plaatste een oproep op Facebook met de vraag of iemand een paard had staan dat niet direct voor de verkoop bedoeld was. “Daar reageerde Birgit Heijink op. Voor haar reed ik in het verleden verschillende pony’s, maar ik had haar inmiddels vijf jaar niet meer gesproken.”

Stress

Heijink bleek dan ook degene die hem de kans bood om hogerop te komen. “Het werd de vosmerrie Esprit: nogal heet, scherp, sensibel en niet de makkelijkste om te rijden. De knopjes zaten erop, maar er kwam geregeld stress en spanning bij kijken.”

“Natuurlijk hebben we af en toe wel struggles,” lacht Rensink. “Ze is nu eenmaal een vosmerrie en de statements daarover kloppen als een bus. Als ik mijn dag niet heb kan ik haar beter niet rijden en als zij haar dag niet heeft moet ik haar extra in haar waarde laten.”

“Geen springpaard”

Volgens Rensink is afwisseling in het werk de sleutel. “Van iedere keer een rondje in de bak rijden wordt ze hartstikke ongelukkig. Ik neem haar regelmatig mee naar het bos voor een ritje van 1,5 uur. Daarnaast rijd ik haar regelmatig in de cross wei. Ze is dan wel absoluut geen springpaard, maar de afwisseling doet haar goed en verbetert onze sportprestaties.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Anne Bulten Fotografie

Reacties