Demi van Nuys: “De band met Wessel was uniek”

Demi van Nuys: “De band met Wessel was uniek”

Demi van Nuys - Wessel van de Demro Stables

Wessel van de Demro Stables (v. Tsjalle 454) van amazone Demi van Nuys is verkocht naar Amerika. De amazone heeft de hengst zelf opgeleid naar het Z dressuur.

Hengstenkeuring

Van Nuys vertelt “De verkoop viel me wel erg zwaar. Soms moet je moeilijke keuzes maken. De klant vroeg specifiek naar Wessel en hij is al onderweg naar zijn nieuwe stal. Al onze hengstveulens gaan als ze zeven maanden oud zijn naar de opfok bij hengstenhouderij van Pieter van der Aa. Op dat moment was Wessel voor de helft in eigendom van Pieter en voor de helft van de Demro Stables. Als driejarige vroeg Pieter mij of ik deze hengst wilde gaan rijden met als doel de hengstenkeuring. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Als vierjarige ging hij naar de hengstenkeuring waar hij door mocht naar het onderzoek. Hij heeft het zadelexamen ook gelopen maar toen niet gehaald. Mijn ouders besloten toen om hem helemaal te kopen.”

9 voor rastype

“In december zijn we weer naar de hengstenkeuring geweest om het opnieuw te proberen. Hij mocht weer door en strandde bij de zadelproef. Hij kreeg een 9 voor zijn rastype en hij kon heel goed stappen en draven. We vonden het heel erg jammer want we denken dat hij het Friese Ras kan verbeteren maar het hield ook een keer op” vertelt ze.

Demi van Nuys – Wessel van de Demro Stables
NK Dressuur 2019
© DigiShots

EFO Talent Totaal cup

De combinatie won in 2019 de EFO Talent Totaal cup. “We moesten eerst rijden voor Emmelie Scholtens en daarna werd er naar mij gekeken als ruiter. Ik heb verschillende mentale en fysieke testen gedaan en we mochten door naar de finale. Dat ik de cup won met een Fries paard was wel bijzonder. Een halfjaar later deden we mee met de wintercompetitie Zuid-Nederland. We reden toen L2 en wonnen de hoofdprijs van de B tot en met het ZZ-Licht.”

Z dressuur

“Hij liep M2 en was bijna zes jaar toen we hem verkochten. Het was de bedoeling om hem Z1 te starten maar hij is officieel nog geen zes jaar. Albert van Schie heeft mij geholpen om Wessel op te leiden naar dit niveau” vertelt van Nuys. “Wessel is een paard voor het hogere werk. De nieuwe eigenaar gaat hoogst waarschijnlijk met hem verder in de sport. Misschien gaan ze hem weer opnieuw aanbieden voor de keuring. Hij staat al in quarantaine voor vijf weken en vertrekt uiteindelijk richting New York”,

Karakter

“Ik heb nog nooit zo’n goede band gehad met een paard. Hij was heel anders dan de rest. Wessel was een heel mooi paard met een speciaal karakter. Niet iedereen kon met hem uit de voeten. Zodra iemand anders de teugels overnam werd hij heel gespannen. Ik ben heel blij dat ik hem mocht opleiden maar ik ga hem ook zeker missen” vertelt ze. “In Amerika zie ik hem niet meer zo snel en dat vind ik wel jammer en moeilijk. Toen ik hoorde dat hij verkocht was ben ik erg van slag geweest. Ik vond de laatste keer naar buiten, voeren en rijden wel heel lastig.”

Opvolgers

De amazone heeft veel jonge opvolgers klaar staan. “Rob van de Demro Stables is een paard waar ik dolgraag mee verder wil. Hij is iets ouder, acht jaar nu en ik heb hem al een paar keer in het Z1 gestart. Samen met Isabelle Vroomans ben ik hem de vliegende wissels aan het leren en dat pakt heel goed uit. Als we weer op wedstrijd mogen hoop ik Z2 met hem te starten. Er staan ook nog enkele jonge merries die nu vier zijn geworden. Ik ga ze klaarmaken voor de IBOP en daarna gaan mijn ouders met ze fokken. Pas geleden heb ik de Friesian Talent Cup gewonnen bij de merries met een vierjarige Eise nakomeling. Zij blijft ook nog een tijdje in training.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots

Reacties