Demi Haerkens: “De sport staat voor mij op nummer één”

Demi Haerkens: “De sport staat voor mij op nummer één”

0 1035
Demi Haerkens - Dude
Demi Haerkens - Dude Jumping Amsterdam 2018 © DigiShots

Demi Haerkens pakte dit weekend met haar Dude (v.Rousseau) de overwinning op het Zuid-Nederlands Kampioenschap para-dressuur. Precies een jaar eerder maakte de combinatie hun internationale debuut op CPEDI Genemuiden, waar ze de overwinning op hun naam schreven. Deze week kregen ze een uitnodiging voor CHI Al Shaqab in Doha, de internationale wedstrijd in Qatar die plaatsvindt van 7 tot 9 maart.

Brabants Kampioenschap

Manege Molenheide in Schijndel staat deze maand in het teken van de Brabantse Kampioenschappen in alle disciplines. Zaterdag stond de para-dressuur op het programma, alle Grades mochten van start komen. Haerkens won met Dude zowel het dagkampioenschap als het Zuid-Nederlands kampioenschap. Ze kampt met een spierziekte en komt daarom uit in Grade 4.

‘Puntjes op de I’

“Ik ben heel tevreden over onze proef”, begint Haerkens. “Er zijn nog wel wat onderdelen waarbij de puntjes op de I gezet moeten worden, maar voor nu ben ik hier blij mee. Dude imponeert het meeste in zijn drafgedeelte, daar scoort hij dan ook het beste op. Ik heb hem nu anderhalf jaar en hij is een super lieve hengst. Er zit wel een beetje karakter in, maar hij wil heel graag werken en kijkt nergens naar. Hij kan wel eens brullen, maar wordt nooit vervelend.”

Sport op één

“Bij de pony’s ben ik uitgekomen in de reguliere sport, ik wist toen nog niet zo veel over de parasport. Een paar mensen kwamen met het idee om me te laten classificeren voor de para-dressuur, daar kwam ik voor in aanmerking. Door mijn spierziekte heb ik minder kracht, minder balans en ben ik een stuk sneller moe dan anderen. Als ik te veel doe, krijg ik snel spierkrampen en spierpijn. Ik focus me nu vooral op het rijden en plan daar alles omheen. De sport staat voor mij op nummer één, daarnaast zijn mijn vriend en ik bezig met het opzetten van DD Horses; een bedrijfje in de verkoop en training van paarden.”

CHI Al Shaqab

Haerkens heeft voor het komende seizoen meerdere internationale wedstrijden op de planning, waaronder de observatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap. “We gaan ons nu voorbereiden op Doha, het is de eerste keer dat mijn paard gaat vliegen. Dat is spannend, maar ook wel heel leuk. Ik kijk er heel erg naar uit. Mijn trainer Arthur Verbroekken gaat mee en ook mijn vriend is daar om een andere Nederlandse combinatie te begeleiden, hij kan mij ook hier en daar ondersteunen.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties