Demi Feijs: “Zonder hulp was het mij nooit gelukt”

Demi Feijs: “Zonder hulp was het mij nooit gelukt”

Demi Feijs - Dordogne DN Meetmoment Boxtel 2021 © DigiShots

Tijdens het onderlinge subtopmeetmoment onder de 27 jaar in  Boxtel kwam Demi Feijs afgelopen weekend aan start met drie paarden. Ze reed voor Saskia van Es de jonge paarden Maximus B (v. Glock’s Toto Jr.) en Firebal (v. For Romance) in het L1 naar mooie scores en met haar eigen paard Dordogne DN (v. Daloxe corton) kwam ze voor de tweede keer uit in de Junioren rubriek. Het tweetal scoorden een mooi percentage van 66%. 

Super tevreden

“De proef op zich ging heel erg goed. Maar, omdat het pas de tweede keer was slopen er toch wat foutjes in. Maar dat was echt volkomen mijn eigen schuld”, begint de jonge amazone te vertellen. “De appuyementen en de wissels gingen wat minder, maar alles bij elkaar ben ik super tevreden over de proef die we samen neergezet hebben!!”

Tweede keer

Dit was ook pas de tweede keer dat de combinatie in deze klasse startte. “Door de corona-maatregelen hebben we een hele poos niet kunnen starten natuurlijk, dus het was ook weer even geleden wat het extra moeilijk maakte. Toch kon ik wel gewoon rijden zoals anders. Dordogne luisterde goed en ik kon gewoon mijn ding doen”, lacht Feijs.

Snel

Dordogne DN en Feijs zijn nu twee jaar samen. “Hij was vier toen ik hem kocht, dus ik rijd hem nu dik twee jaar. Dordogne is een springgefokt paard en ik ben er zelf mee aan de slag gegaan. Zo begonnen we gewoon in de B en vorig jaar werden we nog indoorkampioen in het L1. Maar door de corona hebben we flink door kunnen trainen en zo starten we nu bij de Junioren. Het kan snel gaan! 

Een echte boef

In het begin had de amazone wel wat moeite met de bruine ruin. “Het is een mega lief paard, maar in het begin hadden we echt wel wat moeite”, vertelt Feijs lachend verder. “Bokken, wegspringen en rennen, ik heb het allemaal meegemaakt. Hij was echt wel een boef, maar gelukkig gaat het nu steeds een beetje beter. Hij pakt alles goed op en is erg makkelijk in de omgang, het is inmiddels een heel compleet en braaf paard.”

Juiste hulp

“In die twee jaar dat ik hem nu heb en rijd, heb ik vooral geleerd om veel geduld te hebben. Dat heb ik echt wel moeten leren. We hebben veel meegemaakt samen en wat ik het meest bijzonder vind is dat ik in principe alles zelf heb gedaan. Natuurlijk heb ik wel lessen gehad, maar ik ben de enige die op hem gereden heeft. Samen met Saskia van Es en Ghislain Fouarge heb ik veel tijd in zijn opleiding gestoken, maar als ik nu terugkijk, zou het mij niet gelukt zijn zonder hun hulp.” 

Internationaal

Het FEI paspoort is inmiddels binnen. “Dat ik straks internationaal kan en mag starten is toch wel een droom die uitkomt. Ik heb er naartoe getraind en het is wel iets wat ik altijd al heel graag wilde. Twee jaar geleden zag ik al dat Dordogne DN enorm veel potentie had en gelukkig heeft hij het waargemaakt. Ik weet nog wel de eerste keer dat ik bij hem ging kijken. Ik zag hem en dacht meteen ‘Wow!’. 

Toekomst

“Ik hoop dat we snel internationaal op pad kunnen en veel wedstrijden kunnen rijden. Maar ondertussen trainen we bij Saskia hard door en proberen we de puntjes op de i te zetten. Aanstaande zaterdag rijden we ook mee tijdens de kadervormingswedstrijd, dus de plannen zijn er zeker”, besluit Feijs gedreven. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).  

Foto:   DigiShots

Reacties