Deklicentie voor de in 2020 aangewezen hengsten

Deklicentie voor de in 2020 aangewezen hengsten

Monty H KWPN Hengstenkeuring 2020
Monty H KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

Gezien de aangescherpte maatregelen i.v.m. het coronavirus in Nederland is eergisteren de aanlevering van het voorjaarsverrichtingsonderzoek voor de Gelderse- en rijpaardhengsten tot nader order uitgesteld.

Doorgang voorjaarsonderzoek

Het is onduidelijk welke noodzakelijke maatregelen de overheid de komende weken nog zal nemen. Deze omstandigheden maken het onzeker of het voorjaarsonderzoek voor de Gelderse- en rijpaardhengsten überhaupt kan doorgaan.

Interessante hengsten

Tijdens de KWPN Stallion Show is een groot aantal genetisch zeer interessante hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Dat doorgaans het laatste traject is op weg naar goedkeuring. De hengsten worden in het verrichtingsonderzoek getest op hun natuurlijke aanleg voor de sport, instelling en op karakter. Deze aanlegtest is een zeer belangrijk onderdeel van het selectietraject. Het Algemeen Bestuur is van mening dat de fokkerij er niet bij is gebaat dat de in Den Bosch aangewezen hengsten niet in staat worden gesteld om – mits veterinair akkoord – dit jaar te dekken.

Deklicenties

Derhalve is besloten om de in 2020 aangewezen Gelderse- en rijpaardhengsten die voldoen aan de veterinaire eisen. In ieder geval een deklicentie te verlenen tot 1 oktober 2020. Om een lijn te trekken voor alle fokrichtingen geldt dat ook de tuigpaardhengsten die in januari tijdens de tweede bezichtiging in Den Bosch zijn aangewezen voor het najaarsverrichtingsonderzoek. Een deklicentie krijgen tot 1 oktober. NB: Voor alle hengsten geldt dat deze deklicentie vervalt per 1 oktober: hierna kunnen zij via het reguliere verrichtingsonderzoek in aanmerking komen voor goedkeuring.

Bron: KWPN

Reacties