Paardendekens vaak te warm en daardoor oncomfortabel

Paardendekens vaak te warm en daardoor oncomfortabel

0 6885
dekens
Foto: Remco Veurink

Een paard het gehele jaar een deken laten dragen, vermindert wellicht het welzijn van het paard. Onderzoek heeft aangetoond dat dit met name zo is wanneer ongeschikte dekens worden gekozen. Sommige typen paardendekens kunnen de oppervlaktetemperatuur van de huid van het paard extreem doen toenemen; dit is oncomfortabel voor het paard. Op de International Society of Equitation Science conferentie in Rome werden de uitkomsten van een onderzoek naar dekens en de oppervlaktetemperaturen van paarden gepresenteerd.

Dekens

Veel paarden dragen het gehele jaar een deken: stal- en buitendekens, maar ook fleecedekens en vliegendekens zijn meegenomen in het onderzoek. Deze dekens kunnen zeer waardevol zijn in het beschermen van paarden tegen insecten of kou, maar er is nog weinig onderzoek naar gedaan. Er was zelfs nog geen enkel onderzoek gedaan naar effect van verschillende dekens op de lichaamstemperatuur van een paard!

Thermoneutrale zone

Net als mensen, hebben paarden een thermoneutrale zone. Dit is de optimale temperatuur waarbij je het zonder kleren niet te warm, en niet te koud hebt. Bij mensen ligt de thermoneutrale zone tussen de 25°C en 30°C, maar bij paarden tussen de 5°C en 25°C. Dit betekent dat het paard zich nog comfortabel voelt, wanneer mensen het al koud hebben. Wanneer eigenaren dus een beslissing maken op basis van hun eigen gevoel, kleden ze hun paard vaak te warm aan.

Het onderzoek

Het team van onderzoekers onderzocht twaalf paarden, drie van hen droegen een vliegendeken (inclusief hals en buikflap), zes paarden kregen een zweetdeken op, twee een lichtgevoerde deken en twee paarden bleven zonder deken staan. 24 uur lang werd de temperatuur van hun huid, onder de deken, elke minuut gemeten. De resultaten lieten significante verschillen zien tussen de verschillende dekens. De paarden met een vliegendeken maakten een temperatuurstijging door van 4.2°C, de paarden met een fleecedeken stegen 11.2°C. De oppervlaktetemperatuur van de paarden met een gevoerde deken steeg 15.8°C.

Conclusie

Onderzoekers concluderen dat sommige dekens de oppervlaktetemperatuur van een paard significant doen stijgen. Deze wordt hoger dan wat comfortabel is voor het paard. Het is belangrijk om voor ieder paard de juiste deken uit te kiezen, die past bij het paard en zijn omstandigheden. In de toekomst willen de onderzoekers met nog meer vragen aan de slag, zoals het verschil tussen lichtgekleurde en donkere dekens, en het effect van vliegendekens op de temperatuur van het paard bij een warme buitentemperatuur.

Bron: Horsetalk

Reacties