Debuterende duo’s stelen de show; 75% voor Charlotte Dujardin

Debuterende duo’s stelen de show; 75% voor Charlotte Dujardin

Charlotte Dujardin - Mount St John Freestyle CDI Zeeland Outdoor 2018 © DigiShots

Een mooie wedstrijd was het op Outdoor Zeeland, de CDI3* Grand Prix! Met als grote ster natuurlijk Olympisch kampioene Charlotte Dujardin met MSJ Freestyle, die de wedstrijd uitkoos om haar internationale debuut te maken. Geen énorm hoge score, zoals de 81% bij haar eerste Grand Prix in eigen land, maar toch mag 75,152% er ook zijn.

Dat de negenjarige merrie van Fidermark talent heeft, staat buiten kijf. En ook dat er een torenhoge score in zit, met de krachtige en expressieve piaffe-passage tour – de laatste passage op de AC-lijn leverde zelfs een 10 op bij een van de juryleden – en de mooi naar voren gesprongen series. Fouten in de uitgestrekte draf, waarvoor drieën en vieren op het protocol verschenen, en de rechter pirouette stonden een hogere score nu in de weg. Maar huiswerk moet er zijn en de wedstrijd in De Kroo is nog maar het begin van een ongetwijfeld succesvolle carrière.

Geslaagde rentree Buriël K.H.

En zo kan het zijn dat Dujardin wel wint, maar niet met een overweldigende voorsprong, zoals in de Lichte Tour. Juliëtte Ramel presenteerde haar Osmium-zoon Buriël K.H. weer, na een lange periode van rust en opbouw. De leerlinge van Nicole Werner kwam op het CHIO Aken voor het laatst aan de start, waarna ze vanwege een blessure van de bruine ruin het EK moest laten schieten. De rentree in Zeeland leverde meteen een van haar hoogste Grand Prix-scores op een FEI-wedstrijd op: 74,087%. Met name de sterke piaffe en passage vielen op, alsmede de goede series.

Glock’s Dreamboy: 73,870%

Hans Peter Minderhoud eindigde op een veelbelovende score van bijna 74% met Glock’s Dreamboy, die net als Freestyle nog maar zijn tweede Grand Prix liep. Eén vijfje was er voor het halthouden en achterwaarts gaan, voor de rest haalden de juryleden de zevens en achten uit de hoed. Een prima resultaat voor de mooie combinatie, met ruimte voor verbetering als de afwerking nog net even strakker kan.

Expression: 72,478%

Hij is nog maar negen, de KWPN-hengst Expression, net als zijn collega hengst die op de derde plek eindigde een zoon van Vivaldi, maar een jaartje jonger. In zijn eveneens tweede GP ooit was het dan ook over de gehele linie nog wat groen. Van Silfhout loodste de bruine, die zijn naam met name in de verruimingen eer aandoet, vakkundig door de proef, maar kon niet voorkomen dat er af en toe wat balansverlies optrad. Aansprekend en veelbelovend optreden, dat wel: 72,478%.

Ben Johnson en Badari

Op vijf en zes twee twaalfjarige paarden. Ben Johnson DVB werd door Marlies van Baalen óók al voor het eerst gepresenteerd op een internationale wedstrijd. De prachtige Johnson-zoon is in feite nog heel onervaren op dit niveau – begin dit jaar liep hij zijn eerste GP – maar gaat al heel stoer door de proef; het duo eindigde nét boven Daniëlle Heijkoop met Badari (v. Gribaldi), die 70,717% behaalde. Het Zweede jurylid had hen op 13 staan, wat de sore iets drukte.

Nog meer Nederlandse duo’s eindigden in de voorste regionen: Hans Peter Minderhoud met Zanardi (70,348%, 8e), Thamar Zweistra met Hexagon’s Double Dutch (69,652%, 9e), Robin van Lierop met Cupido (69,370%, 10e) en Marieke van der Putten met Zingaro Apple (69,130%, 11e) noemen we hier.

Uitslag Grand Prix CDI3* Outdoor Zeeland.

Foto: DigiShots

Reacties