Debbie Rijnders: “Ik hoop op genuanceerder reacties op de actualiteit”

Debbie Rijnders: “Ik hoop op genuanceerder reacties op de actualiteit”

bit stang en trens

Debbie Rijnders lanceert deze week het nieuwe platvorm AnimalMatters met dier-gerelateerde podcasts. Een van de eerste ‘paardenpodcasts’ is een gesprek met Bastiaan de Recht en Amber Koppen over bit-gebruik.

“Ik verwacht een publiek te trekken dat bereid is zich te verdiepen,” legt Rijnders uit.

Dierengedrag

Debbie Rijnders is directeur van de Tinley Academie, een kennisinstituut op het gebied van dieren en hun gedrag. Volgens Rijnders is wat de communicatie vanuit de paardenwereld betreft nog heel veel te winnen. “We doen allemaal ons stinkende best,” geeft ze aan. “Maar de ‘buitenwereld’ is helemaal niet goed geïnformeerd als het om de paardensport gaat.”

Het idee voor een platvorm van podcasts werd volgens Rijnders dan ook geboren uit het feit dat de reguliere media alles wat dieren betreft publiceert op een wijze die geen recht doet aan de betrokkenen. “Daarmee bedoel ik zowel de dieren als de mensen. Een onderwerp zoals over varkens in slachthuizen bijvoorbeeld is heel actueel, maar wordt vaak eenzijdig belicht. Eenzijdig èn in oneliners. De media bepalen zowat wat je moet vertellen en liefst zo smeuïg mogelijk. Daar wil ik een einde aan maken.”

Hand in eigen boezem

Rijnders is ervan overtuigd dat de paardenwereld voor wat betreft de gebrekkige communicatie de hand in eigen boezem moet steken. “Het grote publiek wil wel weten wat we te vertellen hebben, maar dan moeten we dat wel doen. Op social media wordt vaak ongenuanceerd gereageerd, dat medium leent zich niet voor een zinvolle discussie. Ik ga ervan uit dat ons platvorm dat wel is. Een podcast duurt zomaar 25 minuten, dus iemand die zin heeft in een snelle oneliner vindt die hier niet. Ik hoop zo op een soort natuurlijke selectie. Ik ben ervan overtuigd dat je met dat publiek tot iets moois kunt komen.”

Goed verhaal

Podcasts zijn wat Rijnders betreft de toekomst. “Ik vind YouTube leuk, maar dat werkt in de file niet. Podcasts werken wel. Ik ben met de Tinley Academie al 22 jaar bezig om alles over dieren te vertellen. Met AnimalMatters wil ik één plek creëren waar het allemaal bij elkaar staat en waar je het over een jaar nog kunt vinden. Voor de rubriek ‘nieuws’ wil ik mensen uit mijn uitgebreide netwerk uitnodigen voor een opinie-item. Ik spreek een bestaand nieuwsbericht in voor de podcast en laat dat van commentaar voorzien. Door de familie Bartels bijvoorbeeld of de KNHS, afhankelijk van wat actueel is. Ik wil mensen benaderen met een goed verhaal en een goede manier van vertellen, zodat er genuanceerder reacties komen op de actualiteit. AnimalMatters moet een begrip worden. Ik stel hoge doelen, maar dat stimuleert om bezig te blijven.”

De eerste podcast die AnimalMatters maakte met betrekking tot de paardensport gaat over het gebruik van bitten. Rijnders sprak hiervoor met Bastiaan de Recht en Amber Koppen. Je beluistert de podcast hier.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Focussed

Vergelijkbare artikelen

Reacties