De rol van het vaderdier bij paarden in een kudde

De rol van het vaderdier bij paarden in een kudde

0 1713
voeding veulen

Het is vandaag Vaderdag! Tijd om meer te weten over de rol van het vaderdier in het leven van onze paarden. We kennen allemaal de bekende hengsten van deze tijd, maar in de natuur leven paarden in kuddes waar duidelijk vader- en moederrollen te herkennen zijn. Expert Holly Jedicka vertelt daar meer over.

Kudde-samenstelling

“Paarden leven in kuddes die op verschillende manieren kunnen zijn samengesteld, afhankelijk van de invloed van de mens. In het wild is er één hengst met een groep merries en hun veulens. Andere hengsten vormen samen een kudde voor gezelschap en bescherming. Ze leven als een grote familie met een steeds veranderende dynamiek. Door menselijke tussenkomst zijn de wilde kuddes kleiner en beter beheerst. Paarden stellen een hiërarchie op van wie beslissingen neemt en wanneer, deze dynamiek verandert voortdurend. Hoe kleiner de ruimte, hoe meer impact de paarden op elkaar hebben.”

Taken

“De merries zijn zorgverleners en nemen beslissingen over wie waar en wanneer naartoe gaat. De hengst is meestal de beschermer en degene die de wacht houdt. Hengsten zijn meestal niet aanhankelijk en toegankelijk voor de jonge paarden in de kudde.”

Opvallende vaderdieren

“In onze gedomesticeerde kuddes zijn er vaak mannelijke paarden die een rol spelen bij het ontwikkelen van jonge paarden. Er kan bijvoorbeeld een ruin zijn die in een groep minder als beschermer fungeert en meer als leraar. We hebben zelfs ooit een mannelijke ezel ruin gehad die een paardenveulen opvoedde omdat de rest van de paarden het veulen niet accepteerde. Hij trad zes maanden op als moeder, vader en leraar totdat ze meer geaccepteerd werd door de kudde.”

Verandering

“De relatie tussen de veulens en ouders verandert. De volwassen paarden zullen de veulens geleidelijk spenen om onafhankelijker te zijn. De hengst in een wilde kudde zal op enig moment een jonge hengst uit de kudde verdrijven, als hij denkt dat het jonge dier een bedreiging vormt of hem uitdaagt om de kudde over te nemen. De moeder en het veulen kunnen verbonden blijven, maar ook hun relatie verandert.”

Leren

“Wat we kunnen leren van onze paarden? Zeker de manier waarop ze met elkaar omgaan en hoe eerlijk ze tegen elkaar zijn. Dit is ook de reden dat ze in het wild kunnen blijven leven. Het zou goed zijn voor veel mensen om eerlijker met zichzelf en met anderen om te gaan.”

Bron: FEI

Bron: Remco Veurink

Reacties