De Laatste Aai: Tentoonstelling over rouw om dode dieren in Museum Tot...

De Laatste Aai: Tentoonstelling over rouw om dode dieren in Museum Tot Zover

0 955

De rouwcultuur rondom huisdieren bloeit. Na de dood krijgt de geliefde hond of kat steeds vaker een waardig afscheid en daarna nemen we een pootafdruk mee haar huis. Expositie De Laatste Aai in het Amsterdamse Museum Tot Zover toont deze trend en belicht onze relatie met dieren.

Er is werk te zien van een scala aan kunstenaars. Onder andere Herman de Vries, Stephan Vanfleteren en Tinkebell hebben een bijdrage geleverd. Nooit eerder was er een tentoonstelling over dit thema.

Liefdevolle band

Bij de expositie staat onze liefdevolle band met dieren centraal. In Nederland wonen er meer huisdieren dan mensen, namelijk 35 miljoen beestjes. 80% van de eigenaren beschouwt hun hond of kat als volwaardig gezinslid. Dit maakt dat het verdriet dan ook groot is wanneer een huisdier overlijdt.

Rondom de emoties van huisdierbezitters is een fascinerende bedrijfstak gegroeid. Het roept de vraag op: is rouwen om een dier vergelijkbaar met rouwen om een mens? Het getoonde werk van hedendaagse kunstenaars is, volgens het museum, informatief, poëtisch en prikkelend. De werken laten je meeleven met rouwende baasjes en nadenken over roadkill en slacht.

Monumentaal en kwetsbaar

Veel hedendaagse kunstenaars houden zich bezig met het thema. Fotograaf Simone Henken legde de laatste dagen van het leven van haar beminde hond Joerie vast in dubbelportretten. Miriam Knibbelers heeft een meer dan levensgroot beeld van een dood (of nog levend?) paard gemaakt, en die springt in het oog. Monumentaal en kwetsbaar tegelijk ligt het op de museumvloer. Bijzonder ook is het minutieus geschilderde portret van een gestorven eendagskuiken door fijnschilder Adriana van Zoest. De kunstenaar werkte maanden aan dit eerbetoon en verlengde zo zijn korte leven.

Bijdrage leveren

Er is veel te zien en veel te leren in deze expositie. Want hoe werkt een dierencrematie nu eigenlijk? En op welke wijze wordt de liefde uitgedrukt op een dierengrafsteen? Bezoekers mogen zelf ook een bijdrage leveren: Via de hashtag #DeLaatsteAai worden foto’s en verhalen verzameld van geliefde dode dieren, die worden opgenomen in de ‘dierenhemel’ in het museum.

De Laatste Aai belicht de liefde die wij koesteren voor dieren en verkent de grenzen van ons verdriet in een unieke en ontroerende expositie. Te zien t/m 19 januari 2020. Zie de website van het museum ook voor het uitgebreide randprogramma.

 

Bron: Persbericht

Foto: Shutterstock

Reacties