De beste start voor een gezond paard

De beste start voor een gezond paard

voeding veulen

Heb je een veulentje gefokt? Dan wil je jouw jonge paard natuurlijk de beste start geven en voorkomen wat je niet kunt genezen. De ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten is van cruciaal belang voor de
gezondheid en het prestatievermogen van een paard.

Gebruik deze tips van Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo, en ondersteun je
veulentje maximaal!

Uniek concept

Voeding speelt een essentiële rol in de laatste drie maanden van de dracht tot en met het derde levensjaar  van het veulen. Pavo heeft altijd veel onderzoek gedaan naar het ideale voer voor de fokkerijwereld en van  hieruit is het unieke Pavo Podo-concept ontwikkeld: vier producten die naadloos op elkaar aansluiten en juist in deze cruciale periode waarin de botten en gewrichten zich ontwikkelen, het opgroeiende veulen ondersteunen met alle belangrijke voedingsstoffen.

Het geheim van Pavo Podo

Pavo Podo is een unieke samenstelling van mineralen en sporenelementen. Het geheim zit niet alleen in de juiste hoeveelheid, maar ook in de optimale verhoudingen van o.a. calcium, fosfor, magnesium, koper en zink. Daarnaast zijn al deze stoffen in een organisch gebonden vorm toegevoegd, zodat het paardenlichaam het goed kan opnemen en het effect maximaal is. En met succes!

De samenstelling van Podo is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek* onder warmbloedveulens en getoetst bij een aantal fokkerijen in de praktijk. Hieruit blijkt dat voeding met Podo de botgezondheid
van veulens verbetert met ruim 40% ten opzichte van voeding zonder Podo.

Alle Pavo fokkerijproducten zijn samengesteld met deze beproefde Podo-mineralen.

Het begint al bij de merrie

Het start al met de voeding van de merrie vóór de geboorte van het veulen. Merriemelk bevat van nature namelijk te weinig koper en zink voor veulens, terwijl dit wel noodzakelijk is voor o.a. een goede ontwikkeling van botten, organen, vacht en verteringsprocessen.

Daarom is het zo belangrijk om in de laatste drie maanden van de dracht o.a. de kopergift te verhogen, zodat het ongeboren veulen een reservevoorraad in de lever kan aanleggen via de navelstreng. In de eerste drie levensmaanden komt deze voorraad dan geleidelijk beschikbaar en kan het veulen dit gebruiken voor een gezonde ontwikkeling.

De merriebrok Pavo PodoLac bevat alle belangrijke voedingsstoffen voor het ongeboren veulen en
voer je vanaf de laatste 3 maanden van de dracht t/m de zoogperiode. Zodra het veulen bij de merrie drinkt, ondersteunt Pavo PodoLac de melkgift optimaal en houdt je merrie goed in conditie.

Een paar weken na de geboorte

Als het veulen een paar weken oud is, gaat het langzaamaan wat krachtvoer eten. De behoefte van de merrie en het veulen verschilt zo sterk van elkaar, dat het beter is om beide een andere brok te voeren. De merrie heeft namelijk heel veel energie nodig. Ga je het veulen te veel energie geven, dan groeit het te snel waardoor je de belangrijke botmineralen niet meer op tijd kunt aanvullen met een groter risico op beengebreken tot gevolg.

Het voeren van veel zetmeel (lees: granen) is vanwege de grote hoeveelheid energie dan ook af te raden.

VEERLE VANDENDRIESSCHE IS DIERENARTS EN NUTRITIONIST BIJ PAVO
Met haar titel Diplomate of the European College of Veterinary and Comparative Nutrition (ECVCN) behoort Veerle tot de absolute wereldtop op het gebied van voeding. Veerle heeft zich gespecialiseerd in paarden en gezelschapsdieren en is nu één van de 36 Europese Diplomates, waarvan er zich slechts twee fulltime toeleggen op paardenvoeding.

Gezonde botgroei

Begin zo snel mogelijk na de geboorte van het veulen met Pavo PodoCare. Dit is het mineralensupplement voor een gezonde botgroei bij veulens. Geef eerst een klein beetje en bouw dit langzaam op tot 200 gram per dag. Weigert je veulen om de brokjes te eten? Gebruik dan de Pavo PodoCare Liquid; de vloeibare
mineralenpasta die je eenvoudig met een spuit aan het veulen geeft.

Ga vanaf ongeveer 4/5 weken over op de veulenbrok Pavo PodoStart en voer dit geleidelijk
op. Op het moment dat je veulen 1 kilo Pavo PodoStart per dag eet, is aanvulling van het supplement Pavo PodoCare (zowel brokjes als de pasta) niet meer nodig.

Voer je minder dan de aanbevolen hoeveelheid? Dan is een aanvulling van Pavo PodoCare nog wel aan te raden om in alle benodigde mineralen te voorzien. Na het spenen kun je het veulen omzetten naar Pavo Podo-Grow: een opfokbrok voor jonge paarden tot een leeftijd van 3 jaar.

Kijk voor meer informatie over de Pavo fokkerijproducten op www.pavo.nl of neem contact op
voor een persoonlijk voeradvies.

* 1 Guillaume Counotte PhD, Gerrit Kampman DVM, Vincent
Hinnen Ir (2014). Feeding Magnesium Supplement to
Foals Reduces Osteochondrosis Prevalence. Journal of
Equine Veterinary Science, 2014, 1-7

Reacties