‘Dartmoor Hill pony’s zijn niet om op te eten’

‘Dartmoor Hill pony’s zijn niet om op te eten’

Dartmoor

De Dartmoor Hill Pony Association (DHPA) heeft aangekondigd dat het pony’s gaat verkopen aan de slager. Op deze manier zou de vereniging het welzijn van de loslopende kuddes pony’s kunnen verbeteren en zouden ook andere diersoorten de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen in het natuurgebied. Maar in een online poll van een lokale website blijkt driekwart van de stemmers tegen het opfokken van de pony’s voor vleesconsumptie te zijn.

Pony’s zorgen voor typisch landschap

Al 4000 jaar grazen er pony’s in Dartmoor (een gebied in het Engelse graafschap Devon). Samen met loslopende kuddes koeien en schapen zorgen de pony’s voor het zo typerende Moorland-landschap.

De pony’s zijn van lokale boeren die hun dieren vrij laten grazen in het natuurgebied. Maar de financiële crisis en een erg vruchtbare kudde hebben ervoor gezorgd dat de pony’s nauwelijks iets waard zijn. Honderden veulens worden om die reden per jaar geruimd en boeren dreigen te stoppen met hun fokkerij.

‘En als de ‘moors’ niet meer begraasd worden, zullen ze dichtgroeien en zal het landschap en uiteindelijk ook het toerisme verdwijnen’, voorspelt de DHPA.

400 veulens per jaar afgeschoten

De vereniging meldt op haar site dat in 2016 300 veulens een plaats vonden om op te groeien als gebruikspony, 50 veulens werden teruggeplaatst in de kudde en 400 overbodige veulens werden geschoten.

De vereniging noemt dit ‘onacceptabel’ en komt met een alternatief voorstel waarin per jaar 100 ponyveulens weggaan als toekomstige rijpony’s, 200 merrieveulens weer terug mogen bij de kudde van ongeveer 900 pony’s en dat 100 driejarige pony’s uit de kudde worden geselecteerd voor de slacht of training.

Zo zouden alle veulens tenminste drie jaar vrij over de Dartmoor Hills kunnen grazen in plaats van in hun geboortejaar al te worden geruimd.

Training of slager

Volgens de vereniging is de vraag naar driejarige pony’s die gelijk getraind kunnen worden groter dan de vraag naar veulentjes. ‘En als het alternatief een goede vleesprijs is zullen de boereneigenaars van de pony’s geneigd zijn hun pony’s niet als veulen te ruimen maar tot hun derde levensjaar aan te houden’, aldus de DHPA.

De pony’s zouden in een lokaal slachthuis gedood worden en enkele lokale hotels hebben aangegeven de pony’s op de menukaart te willen zetten.

Maar een poll op de lokale website Devon Live wijst uit dat driekwart van de stemmers heeft aangegeven tegen het opfokken van de pony’s voor het vlees te zijn. Dierenwelzijnsorganisities opperen alternatieven als de ‘pil’ om de merries leeg te houden.

Bronnen: Dartmoor Hill Pony Association, Devon Live

Reacties