Dana van Lierop: “In sommige opzichten lijkt La Paz gruwelijk veel op...

Dana van Lierop: “In sommige opzichten lijkt La Paz gruwelijk veel op Gunner”

la paz (v Gunner) Dana van Lierop

Dana van Lierop heeft een 3-jarige nakomeling van Gunner op stal gekregen: La Paz. De ruin is eigendom van Bernadette Brune die in 2018 Gunner aankocht bij Andreas Helgstrand.

“Ze wilde me heel graag iets van Gunner geven,” vertelt Van Lierop. “Daarom heeft ze La Paz voor me aangekocht.”

ZZ-Zwaar

Van Lierop had de goedgekeurde Gunner (v Belissimo M) lange tijd onder het zadel. Ze won met hem de KWPN Hengstencompetitie in de Klasse Z en werd zevende in de finale op het Wereldkampioenschap voor zesjarige dressuurpaarden. In mei 2018 debuteerde de combinatie in het ZZ-Zwaar, ze scoorden direct boven de 70%.

Vorig jaar werd de hengst verkocht aan Andreas Helgstrand, waarna hij bij de Duitse amazone Bernadette Brune op haar pad kwam. “Ik ben hier heel blij mee,” reageerde Van Lierop destijds. “Bernadette is een fijne amazone en ze is heel goed en lief voor de paarden.”

Hartstikke leuk paard

Omdat Brune graag iets voor Van Lierop terug wilde doen, bood ze aan een nakomeling van Gunner te kopen. “Toen zijn we gaan zoeken en kwam La Paz voorbij. Ik ben hem gaan proberen en vond het een hartstikke leuk paard. Vervolgens heeft Bernadette hem gekocht. Ik mag hem in ieder geval voorlopig gaan rijden en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Vanwege zijn jonge leeftijd rijdt de amazone hem maar een paar keer per week. “Ik begin hem nu net wat meer op te bouwen. Misschien wil ik met hem de VSN-trofee meerijden, maar dat moet ik nog met Bernadette overleggen. Het liefst houd ik hem zo lang mogelijk thuis om hem de tijd te geven. Een paard geeft zelf wel aan wanneer we meer kunnen gaan ondernemen.”

Aquatrainer

De bruine ruin is gestald bij King Stables in Nuenen, dat naast een pensionstal ook over een revalidatiestal met aquatrainer beschikt. Van Lierop gaf eerder al te kennen een groot voorstander te zijn van aquatraining.

Nu maakt haar wedstrijdpaard Dodge Raider (v Desperados) daar gebruik van. “Ik vind het een hele mooie manier van trainen. De paarden kunnen fijn rechtuit lopen en worden door het water continue een beetje uit hun comfortzone gebracht. Dodge Raider is met zijn 1.83 meter heel groot en ik merkte in de training dat ik bepaalde spiergroepen, die hij nodig heeft om zichzelf meer te kunnen dragen, niet voldoende kon trainen. Nu merk ik na paar weken aquatraining al dat hij verandert. Je ziet de spiergroepen die we met rijden niet sterker krijgen nu veranderen. Dat is heel fijn, want dat betekent dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Het leuke is ook dat de paarden het megaleuk vinden, ze kunnen lekker met het water spelen.”

Naast Dodge Raider heeft Van Lierop nog enkele paarden van haar werkgever Sport Pro Horses onder het zadel, waaronder Hexagon’s Grand Ville (v Lousville), waarmee ze binnenkort weer in de ring hoopt te verschijnen.

Doorzettingsvermogen

Of de jonge La Paz zich net zo zal ontwikkelen als zijn vader is afwachten. Van Lierop merkt echter al wel dat hij is bepaalde opzichten ‘gruwelijk’ op zijn vader lijkt. “Qua karakter in ieder geval! Hij heeft doorzettingsvermogen, is braaf, hij is niet schrikkerig en doet ontzettend zijn best. Hij is een clown eerste klas. Iedere dag op de wei doe hij iets waarvan ik denk: Dat kan alleen hij. Die trekjes had Gunner ook.”

De amazone heeft regelmatig contact met de eigenaresse van La Paz en Gunner. “Met Gunner gaat het heel goed. Ze zijn bezig een combinatie te worden en hij is alweer wat verder in zijn opleiding. Hij doet het goed en daar ben ik heel blij om.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Dana van Lierop

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties