Dana van Lierop klaar voor GP-debuut: “Zo’n PRE is best cool” *video*

Dana van Lierop klaar voor GP-debuut: “Zo’n PRE is best cool” *video*

0 3307

Eind januari kreeg Dana van Lierop de PRE-hengst Cingaro onder het zadel. Vlak voor ‘corona’ stuurde ze hem naar 68% in de Intermediaire II en dus is ze Grand Prix-startgerechtigd. “Met Cingaro ga ik mijn allereerste Grand Prix rijden als de wedstrijden straks weer mogen”, vertelt de amazone enthousiast.

De schimmelhengst werd een half jaar gereden door Yazmin Yom Tov, de dochter van de werkgever van Dana, Arie Yom Tov van Sport Pro Horses, voordat Dana de teugels overnam. “Eerder had ik wel U25 gereden met Jerich Wunschtraum, en nu heb ik Chocolate Cookie RDP (v. Johnson) op dat niveau, maar aan de ‘grote mensen’ Grand Prix was ik nog niet toe gekomen. Meneer Yom Tov vond dat dat er maar eens van moest komen.”

Grand Prix-debuut

Cingaro lijkt dé kandidaat om dat debuut te laten plaatsvinden. “De eerste wedstrijd met hem, begin maart, was in elk geval veelbelovend”, vertelt Dana. “Cingaro is perfect voor het Zware Tour-werk. Hij kan zo fantastisch gaan zitten in de piaffe en de pirouettes, het is een paard met enorm veel talent voor de verzameling. Wat betreft karakter is hij wel een beetje druk, maar super intelligent, en hij doet het áltijd, zijn instelling verdient méér dan een 10!”

Veel body

Het is voor het eerst dat de 24-jarige amazone een PRE (Pura Raza Español) onder het zadel heeft. “Ik ben vrij lang en Cingaro is met zijn stokmaat van nog geen 1.60m niet groot. Maar omdat hij zoveel body heeft, pas ik toch mooi op hem. En het een paard met zo’n imponerend front, dat maakt ook dat je heel wat paard vóór je hebt. Het plaatje klopt.”

Intelligent paard

Dana noemt Cingaro vooral een heel intelligent paard. “Als hij eenmaal iets gedaan heeft, weet hij precies wat je van hem verwacht. Ik moet er dan op letten dat hij niet teveel meedenkt en me te snel af is. Je moet hem ook ‘slim’ rijden, bij wijze van spreken. Hij is ook ontzettend ijverig en wil altijd werken. Voor mij is het belangrijk dat ik de rust er in houd.”

Hinniken

Met de dertienjarige hengst heeft ze al een hechte band opgebouwd. “Ik vind hem heel erg leuk, en ook grappig. Het is een beetje een boefje. Als hengst kijkt hij graag naar de dames, en hij laat zich dan het liefst luidkeels horen. Maar ‘Pluisje’ – vanwege zijn lange, pluizige manen – weet dat hij niet mag hinniken, dus houdt hij het bij zo’n soort binnensmonds gebrom, heel koddig.”

Klein én groot bewegen

Hoewel ze nooit eerder een PRE reed, was het niet moeilijk om aan Cingaro te wennen. “Als je denkt dat hij kleine pasjes neemt of zo … dat is dus niet zo. Hij kan heel klein bewegen, maar ook heel groot. Zijn stap is prima; hij stapt makkelijk een hoef over. Zoals bij elk paard, is eventuele spanning wel van invloed; hij drukt zich dan teveel op.”

Grand Prix-klaar

De combinatie is klaar voor de Grand Prix. “Het is jammer dat we nu geen wedstrijden kunnen rijden, omdat het begin zo veelbelovend was. Aan de andere kant is de overstap van de Inter II naar Grand Prix groot genoeg, dus dat we nog even door kunnen trainen is geen nadeel.”

Fuego de Cardeñas

Op haar Facebook plaatste Dana de video van de PRE-hengst Fuego de Cardeñas, die met Juan Manuel Muñoz Diaz naar een tiende plek op de Olympische Spelen in Londen danste. “Het paard moet geen slaaf zijn die zijn meester draagt, maar een danser die zich samen met hem ontwikkelt en één met hem wordt.” Deze Fuego was ongelooflijk populair in die tijd. ‘Pluisje’ heeft wel wat van hem weg; beide schimmels zijn compact gebouwd en niet te groot.

Poeta de Susaeta

Op Hoefslag heb je inmiddels ook kunnen kennismaken met de zwarte PRE-hengst Poeta de Susaeta, die met zijn stokmaat van 1.70m een paar slagen groter is dan Fuego en Cingaro, en meer rek heeft in zijn lichaam. Deze achtjarige Poeta kan gezien worden als een moderne PRE. Hij is beschikbaar voor de fokkers in Nederland en België.

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta

Bron: Hoefslag

Foto boven: Istockphoto/66North

Reacties