Van Dam: ‘Duitsland geen gunstiger exportvoorwaarden’

Van Dam: ‘Duitsland geen gunstiger exportvoorwaarden’

transport, paardentransport

Demissionair-staatsecretaris van EZ Martijn van Dam (PvdA) heeft in antwoord op de kamervragen van VVD-lid Helma Lodders gesteld dat Duitsland geen gunstiger exportcertificaten heeft ten opzichte van Nederland. Aanleiding voor Lodders om kamervragen te stellen was de EIA-besmetting in Vreeland en het sluiten van de Zuid-Afrikaanse grenzen voor Nederlandse paarden.

Maar volgens Van Dam hanteert Duitsland geen gunstiger bindende exportcertificaten. Ook de export van paarden vanuit Duitsland naar Zuid-Afrika ligt namelijk voor een jaar plat.

‘Kleine verschillen’

‘Vergelijking van het Duits-Zuid-Afrikaanse certificaat en het Nederlands-Zuid-Afrikaanse certificaat laat zien dat er kleine verschillen zijn in de dierziekten-eisen’, antwoordt hij.  ‘Deze zijn het gevolg van het onderhandelingsproces dat door Zuid-Afrika is gevoerd met, los van elkaar, Nederland en Duitsland.’

Daarnaast is het Nederlands-Zuid-Afrikaanse certificaat afgerond met instemming van de paardenexporteurs en -expediteurs, stelt Van Dam.

Brandbrief

Na de EIA-casus in Vreeland sloten naast Zuid-Afrika ook China, Zuid-Korea en Cuba hun grenzen voor paarden uit Nederland. Daarop luidde voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, Henk Bleker de noodklok, omdat hem bekend was geworden dat Duitsland veel betere exportvoorwaarden hanteerde dan Nederland. ‘Er is voor Nederland een ongelijk speelveld ontstaan op de internationale markt’, meldde hij toen.

Helma Lodders stelde daarom de vraag aan Van Dam welke acties hij op korte termijn ging ondernemen om de verschillen gelijk te trekken en de Nederlandse export niet op achterstand te plaatsen.

‘Afspraken altijd gemaakt met instemming van de sector’

Maar volgens Van Dam worden gelijke exportvoorwaarden bereikt al doordat de Europese Commissie met andere landen veterinaire exportvoorwaarden overeenkomt. En Nederland kan zelf in overleg met de landen waar de EC geen exportvoorwaarden mee overeengekomen is.

‘Deze afspraken worden altijd gemaakt met instemming van de betrokken sector’, schrijft hij nogmaals.

Geen woord over Cuba

Ondertussen hebben China en Zuid-Korea hun grenzen weer geopend voor Nederlandse paarden. Export naar Cuba is daarentegen nog niet mogelijk.

Van Dam rept in zijn antwoordenmet geen woord over een eventueel verschil in exportvoorwaarden tussen Duitsland en Cuba.

Reacties