Daliyah Ben Haim: “Ik besloot mijn eigen gevoel te volgen”

Daliyah Ben Haim: “Ik besloot mijn eigen gevoel te volgen”

0 1311

Afgelopen jaar vond Daliyah Ben Haim haar droompaard in de PRE Lujurioso Vs (v. Armas Endrino Vs). Toen Ben Haim de ruin pas een maand op stal had staan begon hij opmerkelijk gedrag te vertonen. Ondanks dat mensen in haar omgeving zeiden dat er niks aan de hand was, wist de amazone dat ze op haar eigen gevoel af moest gaan en haar nieuwe paard moest laten onderzoeken, wat uitwees dat hij meerdere complicaties had. Ondertussen zijn ze sterker dan ooit en zijn ze gedreven om na de revalidatie te laten zien wat ze kunnen.

In oktober 2020 werd de amazone haar toemalige leasepaard kreupel, dus besloot ze langzaam opzoek te gaan naar haar eerste eigen paard. “Eigenlijk zou ik bij een heel knappe witte PRE merrie gaan kijken, maar daarvoor werd ik op de dag zelf afgebeld”, blikt Ben Haim terug. “Last minute heb ik toen de eigenaren van Lujurioso Vs gebeld, die gelukkig zeiden dat we dezelfde dag nog langs konden komen”.

Stress

Zodoende kon de amazone gelijk proefrijden op de schimmel. “Dat voelde zo goed dat ik gelijk dezelfde dag heb besloten om hem te kopen, het was echt liefde op het eerste gezicht”, vervolgt ze. De 3,5-jarige ruin stond pas een paar dagen in Nederland en was net voordat hij op transport ging een beetje beleerd. “Een weekje later stond hij bij mij op stal en voelde hij zich in het begin super goed”.

Tegen alle verwachtingen in ging het in de daaropvolgende weken steeds minder met Lujurioso. “Hij was heel sensibel dus ik moest nog even aftasten hoe het zou gaan op een nieuwe stal, maar als ik nu terugkijk was het niet de beste keuze om hem op een grote stal te zetten. Zo’n grote manege met veel mensen is gewoon te druk voor hem, hij wordt dan heel zenuwachtig en eet heel slecht. Toen ik hem pas drie weken had werd hij ziek van de stress, dus heeft hij op de kliniek een week aan het infuus en zondevoeding gestaan, maar gelukkig waren we er op tijd bij”.

Helemaal mis

“Ik had hem pas net, dus het was echt een vreselijke ervaring”, vervolgt ze. “Uiteindelijk bleek dat hij een dunnedarmontsteking en vochtophopingen in zijn darmen had, waardoor hij ruim 80 kilo afgevallen was. Na zijn behandeling zijn we teruggegaan naar huis met een heel streng voerdieet, waar hij bijvoorbeeld zes kilo brok op een dag moest hebben”.

De amazone is er achter gekomen dat de ruin buikpijn had, doordat hij begon te staken tijdens het rijden. “Heel veel mensen zeiden dat het door zijn leeftijd kwam en dat het er allemaal bij hoorde, maar een paard heeft het niet in zich om mensen expres pijn te doen. Ze willen altijd duidelijk maken dat er iets mis is, dus ik besloot mijn eigen gevoel te volgen en hem toch na te kijken, waaruit bleek dat het dus helemaal mis was”.

Droompaard

Nadat de ruin acht weken op boxrust had gestaan, mag de amazone het rijden weer rustig oppakken. “Hij stond te springen in zijn stal, maar ik kon opstappen en gewoon wegrijden. Zelfs mijn zusje van negen kon er rustig een rondje op, ondanks dat hij zo lang stil heeft gestaan en nog zo jong is”.

“We zijn nu heel erg bezig met grondwerk en vrijheidsdressuur, het rijden heb ik op een laag pitje gezet want dat staat totaal niet op nummer één”, vertelt ze. Ondanks de slechte start ziet de amazone de toekomst rooskleurig in. “Lujurioso is echt mijn droompaard. Uiteindelijk hoop ik verder te kunnen met vrijheidsdressuur en uiteindelijk ook shows te mogen geven, dat lijkt me echt supergaaf. Daarnaast gaan we ook wedstrijden starten over een tijdje. Ik ga kijken tot waar hij wil gaan en wat hij aankan, maar genieten is het allerbelangrijkst”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Sternfoto/ Privébezit Daliyah Ben Haim

Reacties