Daisy Tieman: “Ze zag er niet uit, maar ik vond haar koppie...

Daisy Tieman: “Ze zag er niet uit, maar ik vond haar koppie zo prachtig”

0 10250
Daisy Tieman en Bonaventura. Foto: Rosa Dekker

Een maand geleden kwam de zwaar vermagerde merrie Bonaventura bij Daisy Tieman. De merrie is in een maand tijd zó goed opgeknapt, dat zelfs Tieman haar ogen niet geloofde. “Ze zag er niet uit, maar ik vond haar koppie zo prachtig”, vertelt de amazone over de reden dat ze Bonaventura kocht.

Meer skelet dan paard

“Ik heb haar gekocht van mensen die haar uit Engeland hebben gehaald”, begint Tieman haar verhaal. “Ik had alleen foto’s van haar gezien, en een video van hoe ze onder het zadel liep. Toen ze hierheen werd gebracht schrok ik wel even. Bonaventura was meer skelet dan paard. Ze zat onder de transportwonden en had ook regenrot. Maar ja, ik ging haar ook niet meer met die mensen mee terugsturen. Doordat ze geen officieel paspoort heeft maar alleen een officiële transportverklaring, ging ik wel even twijfelen. Ik heb contact gezocht met de man waarvan zijn naam op het document stond, omdat ik toch wel vragen had.”

Volbloed of niet?

De man bleek de eigenaar van een grootschalige handelsstal in Engeland. “Hij wist niet veel meer van haar”, vervolgt de amazone. “Hij zei dat ze wel 300 paarden per maand hadden, dus dat hij dat niet allemaal meer wist. Hij zei wel dat ze zo oud is als ik dacht dat ze was. Ook haar ras wilde ik weten, want is ze nou een volbloed of niet? En als ze dat wel is, heeft ze dan gekoerst? De man vertelde mij dat het wel een Engels Volbloed is, maar dat ze nooit op de baan heeft gelopen. Waardoor Bonaventura zo mager is geworden, dat weet ik niet. Of het in Engeland of Nederland is gebeurd, ik heb geen idee.”

Blijven eten

“Bonaventura zag er in ieder geval niet uit”, stelt Tieman. “Maar ik zag haar koppie en vond haar zo prachtig. Ik dacht, deze merrie verdient een hele goede kans, we zien wel wat er gebeurt. Ze staat nu op een stal waar ze vrijwel onbeperkt hooi krijgen. Ook krijgt ze wat conditiebrok van Pavo en krijgt ze luzerne tegen de maagzweren. Als zo’n vermagerd paard eenmaal eet, dan blijven ze gaan. Daarom is het belangrijk dat ze speeksel blijven aanmaken, en daar helpt luzerne bij. Ook heb ik haar de eerste maand niet gereden, we hebben niets gedaan. Ze is lekker op het land gegaan en hooi gaan eten. Toen is ze als het ware echt ontploft.”

De ouderwetse manier

De reden dat Bonaventura zo snel is aangekomen, is volgens Tieman vooral te wijten aan de kwaliteit van het hooi. Ze vertelt: “Heel goed hooi doet zo veel met paarden. Heel veel mensen denken dat drie keer per dag een beetje hooi genoeg is, maar paarden moeten echt minimaal 8 uur per dag hooi kunnen eten. Bonaventura krijgt ook verder geen supplementen, het kan gewoon op de ‘ouderwetse’ manier. Als de basis niet goed is, heeft het ook geen zin om er supplementen in te stoppen. Ze heeft goed hooi en goed voer, kan lekker de hele dag naar buiten met haar vriendjes en daardoor is het zo goed gegaan. Het is nu alleen nog de bespiering wat er bij op moet komen. Het ging uiteindelijk zo snel, dat we ons afvroegen of ze niet stiekem drachtig was”, lacht ze. “Maar dat is echt niet zo!”

Een wondertje

Langzaamaan begint Tieman de training van de merrie nu op te pakken. “Ik had niet verwacht dat ik er zo snel al op kon zitten. Ik had verwacht dat het minimaal 3 maanden zou duren voordat ze weer een beetje op normaal gewicht was. Ik heb iedere week een foto gemaakt, het is leuk om te zien dat je dan iedere week een ander paard ziet. Eigenlijk schrok ik wel dat het zo snel ging. Zo’n mager paard had ik zelf nog nooit eerder meegemaakt. Ook een vriendin van mij die ervaring heeft met verwaarloosde paarden, heeft me soms wat geholpen. Maar zij zei ook dat ze in dat werk meestal niet zo snel zo’n groot verschil zien. Het is echt wel een beetje een wondertje”, beaamt de amazone.

Lekker aanmodderen

Het is volgens Tieman wel een beetje wennen, zo’n volbloed, wanneer je eerder altijd koudbloeden had. “Ze heeft een beetje verlatingsangst, en als zij en haar weidemaatje dan uit elkaar gaan merk je heel erg die stress. Het zijn hele gevoelige paarden, maar als je eenmaal hun vertrouwen hebt, dan heb je goud.” Of de amazone al plannen heeft met de merrie? “Doordat ik er nu af en toe op rijd, merk ik dat het een heel werkwillig paard is. Ik denk dat ze het misschien ooit wel leuk zou kunnen doen in de sport, maar dat hoeft echt niet. Ik sta ook vlakbij het strand, laat ons maar lekker aanmodderen. Normaal gesproken heb ik wel doelen, maar ik wil dat Bonaventura gewoon gezond wordt en lekker in haar vel zit. We zien wel waar het schip strandt.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Rosa Dekker

Reacties