Dahlia Fremouw: “Je moet wel echt een teamtechniek hebben”

Dahlia Fremouw: “Je moet wel echt een teamtechniek hebben”

Dahlia Fremouw en Amado. Foto: Privébezit

Amazone Dahlia Fremouw en haar Fries x Haflinger Amado hadden nog maar twee polocrosse trainingen gehad toen ze vorig weekend besloten mee te doen aan hun eerste wedstrijd. En niet zonder resultaat, want samen met hun team behaalden ze een knappe derde plek in Otterlo!

Verrassend goed

Haar paard heeft ze al van veulen af aan. “Hem heb ik bij een paardenmelkerij gekocht”, vertelt Fremouw. “We zijn eigenlijk samen opgegroeid. Het was wel een beetje een lastige start, zo’n jong meisje die haar hengstveulen zelf moet opvoeden. Toch ging alles verrassend goed. Ook met het beleren heeft Amado nooit een stap verkeerd gezet.” En hoe is de ruin dan in zijn karakter? “Je merkt wel echt dat er Haflinger in zit”, lacht ze. “Hij is best wel eigenwijs. Maar daarnaast is hij ook heel lief en doet hij geen vlieg kwaad.”

Afwisseling

“Amado staat ook voor de kar dus we gaan regelmatig op lange stapritten”, vervolgt de amazone. “Ook springen we af en toe, doen we dressuur en sinds kort dus ook polocrosse. Binnenkort gaan we ook nog een keer mee naar crossles. Alleen een beetje in de bak rijden vinden we allebei best wel saai, Amado en ik houden allebei van afwisseling. Daarom gaan we van het een naar het ander en dat bevalt eigenlijk best goed. Zo kwam ik dus ook via mijn stalgenootje Roeline de Graaf bij polocrosse terecht.”

Heel wat anders

De Graaf deed al langer aan polocrosse en moedigde haar stalgenoten aan om ook eens kennis te maken met deze tak van sport. Zodoende organiseerde ze een clinic op de stal waar ook Fremouw gestald staat. Fremouw vertelt: “Daar heb ik toen aan meegedaan, het leek me namelijk wel heel erg leuk. Het was natuurlijk echt een kennismaking, dus we hebben alleen een balletje overgegooid en van de grond gepakt. Het was gewoon een keer heel wat anders. Toen zijn we verder trainingen gaan volgen, en na twee trainingen zijn we eigenlijk al op toernooi gegaan.”

Overall derde

Dahlis Fremouw en Amado (links) tijdens de wedstrijd. Foto: Bert van der Haar

Hoewel de amazone eerst haar twijfels had over het toernooi, is ze achteraf heel erg blij dat ze gegaan is. “Ik twijfelde of het niet te snel was en of ik het al wel goed genoeg kon. Roeline heeft me overgehaald om alsnog mee te gaan. Uiteindelijk zijn we zelfs overall derde geworden door twee van de vier wedstrijden te winnen!” Haar stalgenoot De Graaf legt uit: “Je hebt verschillende poules waarin je tegen elkaar speelt. Je speelt altijd twee wedstrijden per dag, dus in een weekend speel je in totaal vier wedstrijden. Aan het eind van het weekend bekijken ze wie de meeste punten heeft gehaald, en die heeft gewonnen.”

Leerzaam en gezellig

Het was nog wel een spannende wedstrijd. De Graaf gaat verder: “We moesten tegen allerlei internationale ruiters. De Fransen hadden nieuwe paarden mee, dus dat was een beetje in hun nadeel. Maar de mensen die erop zaten hebben in Frankrijk op het hoogste niveau gereden. Het was heel leerzaam om tegen ze te spelen, en het toernooi was super gezellig. De sport is heel erg open, iedereen is welkom. Bij Polocrosse Nederland proberen we het daarom ook zo laagdrempelig mogelijk te houden. Het is jammer dat de sport nog niet zo bekend is in Nederland. Ruiters én paarden worden vaak heel erg enthousiast van het spel. Daarbij is het echt geschikt voor alle soorten paarden: van Tinkers tot Engels Volbloeden tot Welshjes.”

Écht samenwerken

Het volledige team. Foto: Privébezit

Een uniek aspect aan de polocrosse is de mate van samenwerking tussen de ruiters van een team. Dahlia neemt het stokje weer over: “Je hebt binnen een team drie nummers. Nummer één moet scoren, nummer twee is de middenvelder en nummer drie moet verdedigen. Je moet dus echt samenwerken, overleggen wat je moet doen en een teamtechniek hebben.” De Graaf voegt nog toe: “Een ander uniek punt is natuurlijk een stukje ruwheid. Je mag met je paard een ander paard het veld uit duwen en je mag ook de bal uit de stick van een ander slaan. Het is dus aan de ene kant wat wilder dan een dressuurproef, maar daarin moet je ook nog eens samenwerken met andere ruiters. Dat maakt het wel heel speciaal.”

Internationale droom

Fremouw en Amado hebben in ieder geval hun tak van sport gevonden. Ze vertelt: “Ik hoop uiteindelijk verder te komen in de polocrosse. Ook blijven Amado en ik lekker veel buitenritjes maken en af en toe een sprongetje. Die afwisseling wil ik er echt niet voor laten vallen. Je kan natuurlijk ook niet elke dag polocrossen, al zou je het willen. Als ik echt groot durf te dromen, dan zou het leuk zijn om samen met ons team ook internationaal te gaan rijden.” Wat Fremouw en De Graaf vooral mee willen geven is:  “Iedereen zou polocrosse eens moeten proberen, want proberen kan nooit kwaad en het is echt heel erg leuk!”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s Privébezit / Bert van der Haar

Reacties