Daantje Bos: “Het vertrouwen dat je geeft, krijg je ook weer terug”

Daantje Bos: “Het vertrouwen dat je geeft, krijg je ook weer terug”

methar daantje bos
Foto: Dyonne Bos

De 17- jarige Daantje Bos won tijdens Equiday het WeAllRide NK neckrope rijden met de even oude Anglo-Arabier Methar. Wat haar prestatie nog extra glans geeft is het feit dat Methar, die tot zijn 10e hengst was, op zijn minst niet de makkelijkste was.

“Ik weet nog dat ik vroeger met mijn zusje buiten de box moest wachten als mijn moeder zijn stal in ging,” vertelt de amazone. “Ze gaf ons ook een nummer dat we moesten bellen als ze niet snel weer naar buiten kwam. Methar is een goed voorbeeld van een paard waarvan je denkt dat iets niet kan, terwijl het juist prima kan.”

Bitloos

Daantje kreeg het werken met jonge paarden met de paplepel ingegoten. Haar ouders Kristien en Erik Bos maken in het Zuid-Hollandse Zoetwerwoude onder meer paarden zadelmak. Kristien reed al zonder hoofdstel met een Friese hengst, toen bitloos rijden nog niet zo bekend was. “Mensen verklaarden haar voor gek. Later reed ze ook zonder hoofdstel met haar PRE en zo heb ik dat met mijn pony Atje geleerd. Ik heb het altijd altijd supergaaf gevonden. Je paard kan in principe doen en laten wat hij wil. Als hij dan toch besluit met jou mee te werken, dan is dat extra gaaf. Ik vind het leuk als ik mensen kan inspireren. Ik wil ze laten zien dat het rijden met een neckrope hetzelfde kan zijn als rijden met een hoofdstel en bit.”

Behoorlijk groen

Afhankelijk van hoe de paarden de training oppakken, neemt Daantje de jonge paarden van haar vader over, nadat hij ze zadelmak heeft gemaakt. “Ze zijn dan uiteraard nog behoorlijk groen. Als ze wat verder zijn in hun opleiding, neemt ik het rijden met neckrope ook in de training mee. Ik kijk eerst hoe ze reageren als ik ze tijdens het rijden met een hoofdstel meer vrijheid geef van voren. Als ze daar onzeker van worden, help je ze niet door al met een neckrope te beginnen. Mensen vinden het bijzonder en apart dat ik dat durf. Maar gaat om het vertrouwen. Als je dat geeft, krijg je het ook weer terug.”

Zie ook: ‘Mijn cross-Fries houdt gewoon van springen!’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Dyonne Bos

Reacties