D66: ‘Handhaaf coupeerverbod paarden’

D66: ‘Handhaaf coupeerverbod paarden’

0 385
couperen staarten

Tjeerd de Groot (D66) wil dat er een einde komt aan de omzeiling van het coupeerverbod bij trekpaarden. Volgens De Groot is een Belgische dierenarts veelschrijver van medische verklaringen die het couperen bij Nederlandse paarden mogelijk maakt, schrijft Nieuwe Oogst.

‘Opvallend genoeg is in België deelname van paarden met een gecoupeerde staart, zelfs met een attest, aan tentoonstellingen verboden’, zo stelde hij dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een algemeen overleg over dierenwelzijn.

Medische redenen

Volgens kenners hoeft in ons land maar één paard in de twee jaar om medische redenen te worden gecoupeerd, waarvoor een verklaring door een dierenarts wordt uitgeschreven.

De Groot vraagt daarom aan minister Schouten van LNV om het omzeilen van de regels te stoppen. Zij ontving ook signalen met betrekking tot overtredingen van het coupeerverbod. ‘Dit couperen vindt vaak in het buitenland plaats, dat maakt handhaving heel lastig’, antwoordde ze.

Volgens Schouten loopt er momenteel een onderzoek van de NVWA naar deze problematiek, zij wil de resultaten daarvan graag afwachten.

Bron: Nieuwe Oogst

Foto: Shutterstock

Reacties