Cross-country Rio: Nederland weer in de running

Cross-country Rio: Nederland weer in de running

Het leek op voorhand een onmogelijke taak voor het Nederlandse team: de cross-country in Rio. Niet alleen stond Nederland na de dressuur voorlopig op de laatste plaats in het klassement, ook was er sprake van de zwaarste cross in de olympische geschiedenis.

Theo van de Vendel begon als eerste Nederlandse deelnemer aan het parcours en was goed op weg, tot zijn paard Zindane op een van de laatste hindernissen de zijkant van de sprong raakte. In zijn val rolt Zindane daarna over de ruiter heen. Van de Vendel is uitgesloten van verdere deelname aan de wedstrijd.

Niet alleen de Nederlander moest afhaken door een val: ook de Ierse Padraig Carthy, Nieuw-Zeelandse Tim Price en Poolse Pawel Swisak maken contact met de grond. Zuiderbuur Karin Donckers, die na het eerste onderdeel op een zevende plaats stond, raakt bij het laatste element van de Pan Am Walls uit balans en is daarbij niet in staat in het zadel te blijven zitten. Haar paard Fletcha van ’t Verahof galoppeert nog een stuk door.

Tim Lips is met Bayro N.O.P. goed door de cross gekomen. Het duo maakt geen fouten op de hindernissen en gaat met een kleine tijdsoverschrijding over de finish. Met 28 strafpunten is een voorlopige score van 74.00 het resultaat.

Alice-Naber Lozeman en ACSI Peter Parker gingen goed van start, maar kregen een weigering op hindernis 26. De combinatie ging daarnaast over de toegestane tijd heen en sloot de cross af met 52 strafpunten. Naber-Lozeman komt daarmee op een voorlopig eindtotaal van 98.20 punten.

Laatste starter voor Nederland is Merel Blom. De energie die Rumour Has It gisteren nog in de weg zat komt nu goed van pas. Het duo maakt geen fouten op de hindernissen en zet met slechts 12 strafpunten voor overschrijding van de tijd het beste Nederlandse resultaat neer. De opluchting is groot: het team is weer in de running.

Wijzigingen in tussenklassement
Het paard van de na de dressuur aan de leiding gaande William Fox-Pitt schiet bij hindernis 21 langs een van de sprongen. De Brit zakt met 30.40 strafpunten voor de gemaakte spring- en tijdfouten terug in het tussenklassement. De leiding wordt overgenomen door Christopher Burton, die ogenschijnlijk makkelijk foutloos rond gaat. Hij wordt gevolgd door Michael Jung en Nicolas Astier.

Ook in de landenwedstrijd zijn de kaarten opnieuw geschud. Australië gaat aan de leiding, Nieuw-Zeeland staat op een tweede plaats en Frankrijk sluit de top drie. Nederland eindigt dankzij de goede rit van Blom op een vijfde positie.

Tussenklassement landenwedstrijd:
1. Australië – 150.30
2. Nieuw-Zeeland – 154.80
3. Frankrijk – 161.00
4. Duitsland – 172.80
5. Nederland – 238.60

Tussenklassement individueel:
1. Christopher Burton (AUS) – Santano II: 36.60
2. Michael Jung (GER) – La Biosthetique-Sam: 40.90
3. Nicolas Astier – (FRA) Piaf de B’Neville – 42.00
4. Mark Todd – (NZL) Leonidas II – 46.00
5. Philip Dutton (USA) – Mighty Nice – 46.80
20. Merel Blom (NED) – Rumour Has It – 66.40
24. Tim Lips (NED) – Bayro N.O.P. – 74.00
31. Alice Naber-Lozeman (NED) – ACSI Peter Parker – 98.20

Klik hier voor de uitslagen

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Untitled design (8)

Reacties