Court of Arbitration for Sport: “Al Ghailandi mishandelde zijn paard”

Court of Arbitration for Sport: “Al Ghailandi mishandelde zijn paard”

endurance endurancesport
Foto: Remco Veurink

De organisatie Clean Endurance is gerustgesteld door het besluit van de Court of Arbitration for Sport (CAS). Zij besloten dat dhr. Al Ghailandi zijn paard inderdaad mishandelde, zoals de klacht van Clean Endurance luidde.

Schoppen en lastigvallen

Het voorval gebeurde tijdens een 160km rit in Abu Dhabi afgelopen jaar. De ruiter en zijn grooms bleven het uitgeputte paard Sarab steeds schoppen en lastigvallen. Dit was de eerste keer dat de CAS uitspraak deed over een voorval in een paardenmishandelingszaak in de endurance. Het besluit van de rechter is volgens Clean Endurance een mijlpaal in de strijd om het welzijn van paarden in UAE-landen te verbeteren.

Voorbeeldfunctie

Op het moment dat Clean Endurance de klacht teven Al Ghailani indiende was hij de nummer één enduranceruiter in de UAE. De organisatie vindt dat juist hij een goed voorbeeld van horsemanship moet geven. Vooral omdat er ruiters zijn die tegen hem opkijken en dezelfde resultaten willen behalen. In plaats daarvan schopte Al Ghailani zijn paard meermaals, hij putte hem uit tot de finish bereikt werd en gebruikte de teugels om zijn paard te slaan. Zijn grooms jaagden het paard ook nog eens op om hem harder te laten lopen.

Geaccepteerde acties

De ruiter reageerde destijds dat zijn acties alledaags en geaccepteerd zijn binnen de endurancesport. De rechtbank was het hier sterk mee oneens. Zij besliste dat het gedrag van Al Ghailani viel onder paardenmishandeling doordat hij zowel mentale en fysieke pijn veroorzaakte bij het paard. De rechtbank concludeerde dat het paard zonder twijfel compleet uitgeput was.

Ontkenning door Officials

De ruiter ontkende al het bovenstaande. Hij wees daarbij op het feit dat geen enkele Official hem aansprak op zijn rijstijl tijdens het evenement. Ook de voorzitter van de Ground Jury verklaarde na het zien van de video van het voorval dat Sarab niet mishandeld werd en niet uitgeput leek. Het viel de CAS op dat de FEI de aanwezige officials niet bestraft heeft vanwege het gebrek aan optreden tegen Al Ghailani. Dit terwijl het FEI-tribunaal de FEI aanmoedigde om het voorval te onderzoeken en de Officials sancties op te leggen.

Uitspraak rechter

In eerste instantie werd Al Ghailani 12 maanden geschorst door het FEI-tribunaal. Dat was twee keer zo lang als de FEI zelf aanbeval. De rechtbank besloot de schorsing te verkorten tot acht maanden. Wel moet Al Ghailandi nog 3000 CHF aan de FEI betalen als bijdrage in de kosten.

Bron: Persbericht Clean Endurance

Foto: Remco Veurink

Reacties